Dnevne novosti

Mrsić: Vlada će naći način za isplatu jubilarnih nagrada bez obzira na HLS

07.04.2015 07:35 ZAGREB, 4. travnja 2015. (Hina), Ministar rada Mirando Mrsić rekao je u subotu da će Vlada u idućih tjedana dana iznaći način da se isplate jubilarne nagrade u državnim i javnim službama po većoj osnovici, bez obzira na Hrvatski liječnički sindikat, koji odbija potpisati sporazum. 
Odgovarajući na pitanje o okvirnom sporazumu kojim bi se trebala povećati osnovica za isplatu jubilarnih nagrada u državnim i javnim službama, Mrsić je rekao kako su dobili očitovanje Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) koji i dalje ne želi potpisati sporazum bez zaštitne klauzule, koju Vlada smatra nepotrebnom. "Klauzulu smatramo nepotrebnom jer držimo da sporazum niti može niti prejudicira sudske odluke. Stoga će Vlada u idućih tjedana dana iznaći način da svi koji zaslužuju jubilarnu nagradu ju i dobiju bez obzira na HLS, jer ne želimo da Vlada niti zaposlenici u državnim i javnim službama budu taoci jednog sindikata", rekao je ministar Mrsić novinarima na Trgu bana Josipa Jelačića gdje je sudjelovao u humanitarnoj akciji za Zakladu Ane Rukavine.

Vlada bi zaposlenima u državnim i javnim službama tim sporazumom vratila osnovicu za isplatu jubilarnih nagrada na 1800 kuna jer je počela gubiti sudske postupke koje su pokretali pojedini službenici nakon što im je Vlada prije dvije godine smanjila osnovicu s 1800 na 500 kuna. Predloženi sporazum prihvaćaju svi sindikati, osim HLS-a, kako bi se mogle isplatiti jubilarne nagrade po osnovici od 1800 kuna. HLS traži klauzulu u kojoj će pisati kako sporazum neće utjecati na ishod spora. Komentirajući najnovije statističke podatke o nezaposlenosti te očekivanja od sezonskog zapošljavanja rekao je kako je potreba za sezoncima ove godine 12 posto viša. "Prošle godine smo srušili rekord, jer je više od 40.000 radnika bilo zaposleno u turizmu, očekujemo da će ih ove godine biti još i više", rekao je. Broj nezaposlenih pada, u sjeverozapadnim županijama raste broj zaposlenih i očekujem da ćemo i ove godine i taj broj zaposlenih polako početi okretati prema plusu, odnosno da će bit veći broj zaposlenih nego prošle godine. To znači da se zapošljava i da se u Hrvatskoj otvaraju radna mjesta, jasno je da je to jedan dugi put i da nam treba još vremena da to bude ustaljeni proces, no u svakom slučaju je započeo, kazao je Mrsić.