Dnevne novosti

Sindikat traži vraćanje osnovice za isplatu jubilarnih nagrada na 1800 kuna

02.04.2015 07:05 RIJEKA, 1. travnja 2015. (Hina), Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić Čahut u srijedu je izjavila da Vlada mora vratiti osnovicu za isplatu jubilarnih nagrada s 500 na 1800 kuna za 2013., 2014. i početak 2015. godine, a ako to ne učini, sindikat će zatražiti isplatu razlike putem sudskih tužbi. 
No, ako Vlada naloži isplatu razlike, sindikat neće tražiti isplatu kamata niti podizati tužbe. Po njezinim podacima, radnicima s pet godina staža trebalo bi vratiti razliku od 1300 kuna, a najveću razliku od 6500 kuna trebalo bi isplatiti radnicima s 45 godina staža. Belobrajdić Čahut rekla je da su Dodatak I i Dodatak II Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, kojim je osnovica za jubilarne nagrade s 1800 kuna smanjena na 500 kuna, potpisala samo dva od ukupno šest sindikata koji su potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora, pa ti dodaci nisu važeći jer su ih trebali potpisati predstavnici svih šest sindikata.

Optužila je ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenku Avberšek da obmanjuju javnost tvrdeći kako do vraćanja razlike ne može doći zbog toga što Hrvatski liječnički sindikat ne želi potpisati okvirni sporazum o tome. Dva sporna dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru s Mrsićem je potpisala Spomenka Abveršek, podsjetila je Belobrajdić Čahut koja smatra da je za rašomon oko jubilarnih nagrada i eventualnih sudskih troškova kriv Mrsić, koji bi zbog toga trebao dati ostavku, a Spomenki Abveršek "neka sudi njezino članstvo" ili neka njezino članstvo dobije jubilarne nagrade po osnovici od 500 kuna.