Dnevne novosti

HND: Branitelji iz Savske prijete novinarima

31.03.2015 07:00 ZAGREB, 30. ožujka 2015. (Hina), Najave branitelja-prosvjednika da će kazneno prijaviti medije zbog napisa o korištenju kuće Ministarstva branitelja u Zaprešiću, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je ocijenilo prijetnjama i zastrašivanjem novinara koji pišu istinu.
Najavljene kaznene prijave ni po kojem kaznenom zakonu ne mogu proći. Riječ je o prijetnjama i zastrašivanju novinara kojima se šalje poruka da se o braniteljima pod šatorom u Savskoj ne smije pisati negativno, ističe HND u priopćenju. Kaznene prijave protiv Jutarnjeg lista i Index.hr-a zbog navodnog govora mržnje najavio je Marko Radoš, jedan od branitelja invalida koji već mjesecima prosvjeduju u Savskoj.

HND navodi kako su Jutarnji list i Index.hr prije dva dana objavili istinite priče o tome da jedan od vođa prosvjeda branitelj Đuro Glogoški posljednjih pet mjeseci za spavanje i boravak koristi kuću koja je inače namijenjena svim stopostotnim hrvatskim vojnim ratnim invalidima kojima su potrebne hitne liječničke intervencije. Napominju i kako nitko od prosvjednika u Savskoj nije činjenično demantirao te medijske napise jer je, očito, "istinito ono što je objavljeno".

Da je riječ o prijetnji novinarima koji pišu o prosvjednicima u Savskoj, svjedoči, kažu, i priopćenje koje su u subotu zajedno poslali Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije, a u kojem se dvije novinarke poimence prozivaju da "prednjače u neprofesionalnom odnosu prema Savskoj 66". Čak su, uz priopćenje, poslane i fotografije jedne od njih, koja inače uopće nije pisala o braniteljima, navodi se u priopćenju.