Dnevne novosti

Zmajlović: uskoro natječaj energetske obnove kuća za građane

31.03.2015 07:13 SAMOBOR, 30. ožujka 2015. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je u ponedjeljak u Samoboru da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nakon što je Vlada usvojila izmjene Programa energetske obnove obiteljskih kuća, za nekoliko tjedana raspisati javni poziv za građane.

Izmjenama toga programa ukinuta je izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije pa će građani koji žele energetski obnoviti svoju kuću trebati samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. "Jedna od novosti je i da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda. Odsad će građani plaćati samo svoj udio u investiciji", rekao je Zmajlović.

Za svibanj je najavio i javni poziv građanima u okviru programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja - energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice i sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Oni su skuplji, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede, rekao je.

Predstavljajući u ponedjeljak u Samoboru projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji će se sufinancirati u ovoj godini, ponovio je da je ove godine za sufinanciranje tih projekata osigurano 600 milijuna kuna kojima će se, istaknuo je, pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Građanima je najzanimljiviji Program energetske obnove obiteljskih kuća, rekao je ministar i ponovno istaknuo da se svi zainteresirani građani mogu javiti na javni poziv Fonda. Za obnovu 10.000 obiteljskih kuća osigurano je 71 milijun kuna, dodao je.

Podsjetio je i kako je nedavno raspisan i javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike, za što je u ovoj godini osigurano 14 milijuna kuna. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle. Od projekata koji se realiziraju u Samoboru, Zmajlović je istaknuo 96 milijuna kuna vrijednu sanaciju odlagališta otpada Trebež, za što su osigurana sva sredstva i to 85 posto iz EU fondova i 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetio je i da je centru Samobora nedavno realiziran projekt podzemnog kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada vrijedan 200.000 kuna, što je Fond sufinancirao s 80.000 kuna, te da je u tijeku priprema projekta gradnje reciklažnog dvorišta.