Dnevne novosti

Lalovac za varijabilni dio plaće u javnom sektoru

19.03.2015 07:40 ZAGREB, 18. ožujka 2015. Hina, Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u srijedu nakon sjednice Vlade kako bi valjalo za zaposlene u javnom sektoru uvesti jasne kriterije uspješnosti i varijabilni dio plaće.

"Nadam se da ćemo uspostaviti mjere uspješnosti u našoj javnoj upravi, a u Ministarstvu financija krećemo s Poreznom upravom i Carinom", rekao je Lalovac odgovarajući na pitanje koje će reformske zahvate predložiti Bruxellesu. Pokušat ćemo, dodaje, uvesti varijabilni dio plaće, ali ne na sadašnju nego "neku osnovnu plaću".

Na pitanje hoće li biti otpuštanja u javnom sektoru, rekao je da onaj tko nije učinkovit i ne može zadovoljiti kriterije, treba potražiti posao drugdje. Ako Vlada, ne radi li dobro, nakon četiri godine odlazi, ne vidim zašto bi činovnici mogli vječno raditi, kaže Lalovac. Ističe kako su pri tome važni jasni kriteriji. Kao što se Vladina uspješnost mjeri prema gospodarskim pokazateljima i službenici bi se trebali mjeriti po uspješnosti, a ne da bude "oni odlaze, a mi ostajemo", kaže Lalovac.

Ministar Lalovac, u srijedu dopodne na konferenciji o učinkovitom upravljanju u javnom sektoru, najavio je da će Hrvatska Europskoj komisiji, u sklopu mjera za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, predložiti uvođenje mjerenja učinkovitosti rada djelatnika u javnoj upravi. Kazao je da će mjere ocjenjivanja učinkovitosti prvo biti implementirane u Poreznoj i Carinskoj upravi, gdje će djelatnicima biti uveden varijabilan dio plaće ovisno o učinku.