Dnevne novosti

HDZ protiv privatizacije HPB-a i naftnih bušotina u Jadranu

19.03.2015 07:10 SPLIT, 18. ožujka 2015. (Hina), Na skupu gospodarstvenika kojeg je u srijedu navečer u Splitu organizirala Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a, u diskusiji su istaknuta protivljenja zamislima o privatizaciji Hrvatske poštanske banke (HPB) i tvrtki od nacionalnog interesa, kao i planovima za postavljanje naftnih platformi Jadranskom moru. 
„Protiv smo privatizacije Hrvatske poštanske banke i naše je stajalište da ta banka treba biti namjenjena za poticanej srednjeg i malog poduzetništva to jest aktivnostima poduzetnika i obrtnika“, rekao je predsjednik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević koji je skupu nazočio u publici, u raspravi je kritizirao Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR), ocjenivši da je previše centralizirana te da u svojim aktivnostima zanemaruje ruralna područja Hrvatske. „HBOR je izgubila smisao pošto je u 2014 godini smanjio čak za 40 posto iznos kredita u odnosu na 2013. godinu. Hrvatska poštanska banka i HBOR trebaju postati dvije ključne instuticije za financiranja poduzetništva u Hrvatskoj“, naglasio je Matijašević. Kolaković je rekao da HDZ podržava Matijaševićevu stajalište te će se stranka, kada dođe na vlast, angažirati da se ta zamisao i realizira.

Odgovarajući na pitanja nazočnih, Kolaković je rekao kako se HDZ protivi i bilo kakvoj ideji privatizacije HEP-a, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma. „To su tvrtke od strateškog nacionalnog interesa i nećemo prihvatiti nikakve pokušaje njihove eventualne privatizaciej“, naglasio je Kolaković. Direktor Turističke zajednice splitsko-dalmatinske županije Joško Stella (HDZ) rekao je kako bi naftne bušotine i platfiorme u Jadranskom moru, koje najavljuje sadašnja Vlada, nanijele nemjerljivu štetu hrvatskom turizmu. „Naftne platforme i bušotine u Jadranskom moru uzrokovale bi najteže gubitke u povijesti hrvatskog turizma, teže i od rata, jer od rata se može oporaviti a od naftnih platformi nikad se naš turizam ne bi oporavio“, upozorio je Stella. Kolaković je dodao da je nejasno ima li sadašnja Vlada s najavama o postavljanju naftnih platformi u Jadranu, ozbiljne namjere ili je to gubljenje vremena. „HDZ se, kada dođe na vlast, posebica planira usredotočiti na razvoj nautičkog i kruzerskog turizma i pitanje je koliko bi takvi turisti bili oduševljeni kada bi eventualno vidjeli naftne bušotine u našem dijelu Jadrana“, kazao je Kolaković.

Zastupnica HDZ-a u EU parlamentu Ivana Maletić je ponovila kritike sadašnjoj Vladi da je neaktivna na povlačenju sredstava iz fondova EU, a koja bi potaknula naš gospodarski razvitak i izlazak iz krze. „U Hrvatskoj se godišnje izdvaja najviše do četiri miljarde kuna za kapitalne gospodarske projekte, a fondovi EU-a nam pružaju mogućnost da za tu namjenu godišnje povučemo 11 milijardi kuna ali to se ne događa“, upozorila je Maletić. Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić je upozorio na poreznu nesigurnost u Hrvatskoj jer se porezi često mijenjaju i odvraćaju investitore. „Najnovi podaci govore da je po zaštiti investitora Hrvatska na 133 mjestu u svijetu““, rekao je Ćorić.