Dnevne novosti

Potpisan sporazum koji povezuje gospodarstvo i znanost

17.03.2015 07:05 ZAGREB, 16. ožujka 2015. (Hina), Sporazum o suradnji na projektu "Upravljanja znanjem", potpisan u ponedjeljak u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, povezuje gospodarstvo i znanstvenu zajednicu, a u projektu sudjeluju dvije sastavnice zagrebačkoga Sveučilišta - Filozofski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te društva grupe KONČAR. 
Spremnost za suradnju na tome projektu potpisima na sporazum potvrdili su rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dekan Filozofskoga fakulteta Vlatko Previšić, dekan FER-a Mislav Grgić i predsjednici Uprave KONČARA Darinko Bago, Uprave KONČAR - Inženjeringa za energetiku i transport Mišo Jurković te Uprave KONČAR - Instituta za elektrotehniku Siniša Marijan. Projekt "Upravljanja znanjem" omogućit će učinkovito upravljanje svim sastavnicama intelektualnoga kapitala neke organizacije, što će rezultirati povećanjem učinkovitosti, a time i tržišne konkurentnosti, ističe se u priopćenju zagrebačkoga Sveučilišta.

Predsjednik Uprave KONČARA rekao je da i ovaj projekt potvrđuje već tradicionalno intenzivnu suradnju KONČARA s visokoobrazovnim institucijama. Bago smatra da sustav upravljanja znanjem, koji će se uspostaviti, može djelovati sinergijski pozitivno jer ideja projekta počiva na tome da se podatci ne prikupljaju administrativnom prisilom na zaposlenike, nego automatizmom kroz strukturirane radne procese. Nada se da će rezultat zajedničkoga djelovanja na ovome području biti i unaprjeđenje suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata, ali i povezivanje sa stručnjacima u svijetu koji se bave sličnim projektima.

Po riječima rektora Borasa, Sveučilište u Zagrebu ovim sporazumom pokazuje da uspješno ostvaruje suradnju gospodarstva i Sveučilišta te sastavnica ne samo iz područja tehničkih, nego i društvenih znanosti koje kroz iskazani interes gospodarstva dokazuju svoju kvalitetu i izvrsnost. Krajnji cilj projekta "Upravljanja znanjem" jest stvaranje baza znanja, implementacija u organizacije koje sudjeluju o projektu te ponuda toga sustava i na tržište. Voditelj projekta je KONČAR - Inženjering za energetiku i transport, a projektom će biti obuhvaćena ova područja - ljudski resursi, učenje, obrada prirodnih jezika, poslovni procesi i tehnologije, tržište te intelektualno vlasništvo i inovacije.