Dnevne novosti

GSV: Sindikati skeptični u vezi Nacionalnog programa reformi

17.03.2015 07:15 ZAGREB, 16. ožujka 2015. (Hina), Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) razmatralo je u ponedjeljak prikaz mjera u Nacionalnom programu reformi u kontekstu zahtjeva Europske komisije (EK), a nakon sjednice sindikati su izrazili skepsu u uspješnost mjera. 
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je novinarima nakon sastanka da bi trebalo s poslodavcima i predstavnicima Vlade pokušati postići zajednički dogovor iako je, kaže, vrlo jasno vidljivo da nacrt materijala neće biti bitno drugačiji od onog što će EK u konačnici iznjedriti. "Osim toga, očekivanja na koji način ćemo odgovoriti na to sazdana su na nečemu što od samog početka ide krivo jer sama EK spominje bruto dodanu vrijednost po zaposlenome, a ne bruto društveni proizvod po stanovniku. Sami znaju da neke metodologije nisu dobre i iz njih izvlače rezultati, a onda bismo se trebali očitovati na rezultate dobivene na temelju pogrešnih metodologija", rekao je Sever.

Na drugoj strani se u tome dokumentu nalaze analize učinjenog i ocjenjuje da su učinjeni ograničeni pomaci, ali u većini slučajeva ispada da se nije puno napravilo, osim u dijelu izmjena Zakona o radu. Sve druge mjere koje su se trebale provoditi nisu napravljene, ali kad je riječ o radniku "može uzduž i poprijeko", dok druge stvari idu puno teže, kaže Sever. Sindikate zanima kako će se Vlada očitovati o stajalištu EK-a o načinu na koji funkcioniraju državna poduzeća, vezano uz politička imenovanja u njihove uprave i nadzorne odbore. To su teme koje smo otvarali dugi niz godina, jednako kao i kada je riječ o povlaštenim mirovinama, gdje EK spočitava političarima da već imaju vrlo visoka primanja, pa bi bilo nelogično da povrh toga dobiju povlaštene mirovine, kazao je Sever.

Glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić je rekla kako u Nacionalnom programu reformi ima puno netočnih stvari, primjerice o plaćama. Tako su u analizama EK-a korištene drugačije metodologije, tvrdi Bojić, pa su zatražene mjere koje dolaze od europske trojke, MMF-a i Svjetske banke, a svode se na "rezanje, rezanje i samo rezanje". Bojić je također rekla kako joj odgovori na sindikalne primjedbe u vezi prijedloga Zakona o referendumu ne ulijevaju povjerenje da će se nešto bitno u zakonu promijeniti. Bude li takav usvojen, tvrdi, to će zapravo biti zakon protiv referenduma. Građani će u iskazivanju volje biti ograničeni prikupljanjem potpisa u uredima državne uprave, broj potpisa nije smanjen već ostaje na 370.000 i očito je cilj da potpisi ni ne budu prikupljeni. Treba spriječiti donošenje takvog antidemokratskog zakona, poručila je Bojić.