Dnevne novosti

Ostojić: prekršajne prijave podnijete kada su poznati organizatori prosvjeda

17.03.2015 07:25 ZAGREB, 16. ožujka 2015. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je u ponedjeljak kako je policija prekršajne prijave protiv Đure Glogoškog i Josipa Klemma podnijela sada, gotovo pet mjeseci od početka braniteljskog prosvjeda, nakon što su se oni sami deklarirali kao vođe prosvjeda, čime je i policija, kazao je, doznala tko su odgovorne osobe. 
"Stvar je vrlo jednostavna. Jako dugo i dobro znate da je jedan od prvih koji se tamo pojavljivao bio gospodin Mirko Ljubičić Šveps, koji je naknadno smijenjen od istih tih ljudi koji se tamo nalaze. Također, neke druge osobe iz različitih udruga su mijenjale svoje nazive tko će biti taj koji sve to skupa radi. Ja sam na kraju pozvao ljude koji prosvjeduju ispred Savske 66 da jasno kažu tko su organizatori, na kraju su to i napravili. Prema tome, policija je na osnovu svih tih detalja podnijela optužni prijedlog", izjavio je Ostojić za RTL Danas. Na to što Glogoški i Klemm nisu prihvatili prekršajne prijave zbog neprijavljivanja policiji javnog okupljanja u Savskoj, tvrdeći da nisu organizatori, a prihvatili su samo prijave zbog subotnjeg okupljanja ispred stana premijera Zorana Milanovića, kazao je kako se ovdje ne radi o tome hoće li netko nešto prihvatiti ili neće.

"Sud će utvrditi jesu li u optužnom prijedlogu iznesene sve one činjenice koje su potrebne da se tako nešto dokaže. Ne možete vi birati koju ćete prijavu primiti, koju nećete primiti, za što preuzimate odgovornost, za što ne. To je stvar koju može sud utvrditi", rekao je ministar. Nije mu, dodao je, jasno zašto Glogoški i Klemm nemaju hrabrosti javno reći da su oni organizatori. "Pa valjda svi u ovoj zemlji mogu vidjeti tko sve vodi. Ako su oni glasnogovornici nekog spontaniteta, ja se moram začuditi - je li to zaista prosvjed ili je to nekakva situacija u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća". rekao je Ostojić.

Upitan slaže li se s ocjenom ministra branitelja Predraga Matića da je organizator prosvjeda glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, odgovorio je kako je Matić indirektno povezao Brkića, iako je, istaknuo je, evidentna povezanost HDZ-a i prosvjednika u Savskoj 66. "Ja ne moram misliti isto kao Fred Matić, ali je stvar vrlo jednostavna. Zna se za što je policija podnijela prijave, a o ostalim indicijama tko bi mogao u tome sudjelovati, to neka drugi kažu", kazao je Ostojić. Naglasio je kako on kao ministar ne upravlja policijom, već je to posao glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića, a odbacio je prozivke da su policijom tijekom subotnjeg prosvjeda zapravo upravljali branitelji na čelu s Klemmom. "Ravnatelj policije je osoba koja upravlja policijom. Za razliku od gospodina Tomislava Karamarka, koji se očito ponašao kao ministar policije, ja sam u Hrvatskoj ministar unutarnjih poslova, poštujem zakon i zna se tko rukovodi policijom", istaknuo je. Ministar je ustvrdio kako je policija primijenila ispravnu taktiku, onemogućujući susret dvije prosvjedničke skupine, prosvjednika u Savskoj i tzv. antiprosvjednika koji su krenuli s Jelačićeva trga. "Po meni je policijska taktika bila ispravna i svako navlačenje koje bi išlo za tim da se nekoga privilegiralo ili ne... ili da gospodin Klemm, osim što u toj situaciji kao organizator po već sad vlastitom priznanju, traži od policije određene upute kuda da se kreću da ne bi došlo do susreta. I to je napravljeno, kao što nije dozvoljeno ljudima s Trga bana Jelačića da idu prema jednom prosvjedu, tako ni gospodinu Klemmu i sudionicima njegovog prosvjeda nije dozvoljeno da dođu s druge strane, odnosno skrenu u Brozovu ulicu", poručio je.

Ostojić kaže kako braniteljski prosvjed ne smatra velikim problemom, s obzirom da se u Hrvatskoj kao demokratskoj zemlji poštuje ustavno pravo na javno okupljanje. "To ja ne vidim kao problem. Ako je demokratska zemlja, onda imaju pravo na javni prosvjed, pogotovo ako im je Grad Zagreb, koji je inače nadležan za lomače, šatore i slične stvari, sve to skupa dozvolio, dao sve suglasnosti, osigurao javnu površnu za tako nešto", kazao je. Smatra, ipak, kako za nastavak prosvjeda više nema nikakvog razloga. "Ako se u ovom razdoblju nisu uspjeli napokon između sebe dogovoriti što traže, onda ja ne znam čemu više ostajanje tamo. Ta poruka kome je trebala biti poslana je sigurno došla do onih koji su to trebali saslušati i nakon toga više nema razloga za takav prosvjed", rekao je.