Dnevne novosti

Opačić: Kroz tri godine cjelovita reforma sustava socijalne zaštite

17.03.2015 07:30 TUHELJSKE TOPLICE, 16. ožujka 2015. (Hina), Kroz opsežnu reformu u sljedeće tri godine će se objediniti sustav socijalne zaštite, što uključuje i osnivanje jedinstvenog novčanog centra, kako bi se korisnicima osiguralo jedno mjesto na kojem će moći podnositi zahtjev i ostvariti pravo na novčane naknade, čime će smanjiti troškove i potrebno vrijeme. 
Projekt reforme u ponedjeljak je predstavljen u Tuheljskim Toplicama, a izradilo ga je Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji sa Svjetskom bankom, koja je odobrila zajam od 70 milijuna eura.

Jedinstveni novčani centar za isplatu naknada

Reforma će biti provedena u pet ključnih područja, morat će se promijeniti i niz zakona, a sve će se odvijati u suradnji s pet ministarstava i pet institucija, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Uz osnivanje jedinstvenog novčanog centra za isplatu naknada uspostavit će se središnje tijelo za vještačenje invalidnosti. Do sada se to radilo u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, centrima socijalne skrbi, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i obrazovnim ustanovama. Ključni dio projekta, kaže Opačić, odnosi se na suzbijanje pogrešaka, zlouporaba i korupcije u sustavu socijalnih naknada, što će se smanjiti jačanjem informacijskog sustava te poboljšanjem nadzornih i kontrolnih postupaka. Pritom je podsjetila da je lani u sustav socijalne skrbi uvedena aplikacija koja je već polučila odlične rezultate. Također je cilj da se u tri godine kroz proces deinstitucionalizacije u stambene zajednice smjesti 715 djece bez roditeljske skrbi. Osim toga, nezaposlenima i dugotrajno nezaposlenima pružit će se ciljane potpore i mjere, kako bi ih se što prije aktiviralo ili vratilo na tržište rada.

Voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj

Carlos Pinerúa istaknuo je da u našoj zemlji zbog krize i gospodarske stagnacije raste potreba za socijalnom zaštitom, a resursi za njezino financiranje sve su oskudniji. Podupiremo Vladu u nastojanjima da poboljša kvalitetu usluga socijalne zaštite najranjivijim skupinama, te organizaciju tih usluga kako bi se smanjio pritisak na državni proračun, ali i broj zlouporaba, dodao je Pinerúa.

Prvi centar u listopadu

U jedinstvenom centru naknada bile bi objedinjene zajamčena minimalna naknada, doplatak za djecu, naknada za nezaposlene, te rodiljska i roditeljska potpora, objasnio je pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih Hrvoje Sadarić te najavio da bi prvi takav centar mogao biti osnovan u listopadu. Umjesto sadašnjih 460 bilo bi 127 provedbenih tijela, uvest će se jedna umjesto sadašnjih osam aplikacija, projektom će se racionalnije preraspodijeliti zaposleni u Ministarstvu socijalne politike i državnoj upravi, bolje će se kontrolirati isplate naknada i onemogućiti njihovo preklapanje. Za te četiri naknade godišnje se iz proračuna izdvaja 4,1 milijarda kuna, a od toga 54 milijuna kuna potroši se na administrativne troškove. Cilj je projekta da se na svim razinama uštedi oko 600 milijuna kuna godišnje. U izjavi za novinare ministrica Opačić poručila je da se ne planira smanjenje novca za socijalnu skrb, odnosno da se neće smanjivati rodiljne i roditeljske naknade, te naknade za dječji doplatak. Na predstavljanju projekta reforme sustava socijalne zaštite bio je nazočan i ministar zdravlja Siniša Varga koji je pozvao na zajedništvo i suradnju kako bi zdravstvena i socijalna zaštita u Hrvatskoj bili što kvalitetniji.