Dnevne novosti

Mrsić: neće biti prebacivanja sredstava iz drugog u prvi mirovinski stup

16.03.2015 07:30 SPLIT, 14. ožujka 2015. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u subotu je u Splitu odbacio mogućnost prebacivanja sredstava iz drugog u prvi mirovinski stup, rekavši kako bi to dugoročno značilo osiromašenje svih zaposlenika koji uplaćuju u drugi mirovinski stup. 
Bilo koji pokušaj da se sredstva iz drugog stupa prebace u prvi stup i na taj način se kratkoročno riješe problemi koje sada imamo, dugoročno osiromašuje sve nas koji uplaćujemo u drugi mirovinski stup, i bio bi jedna svojevrsna nacionalizacija, izjavio je Mrsić odgovarajući na novinarski upit kako komentira medijske napise u vezi sa 'sudbinom' drugog mirovinskog stupa. Po Mrsićevim navodima nacionalizacija mirovinskog fonda sličila bi „prijašnjim vremenima“ i ne „ne bi bila dobra“. „Stoga, ja smatram da do toga (prebacivanja sredstava iz drugog u prvi mirovinski stup) neće doći, jer to su naša sredstva. Tko god misli da treba drugi stup prebaciti u prvi, treba pitati svakog od nas ponaosob da li to želi ili ne“, zaključio je ministar Mrsić.

Na pitanje jesu li mirovinski fondovi zainteresirani za upravljanje Hrvatskim autocestama (HAC), kako je iznio mogućnost premijer Zoran Milanović objavljujući odustajanje od monetizacije HAC-a, Mrsić je istaknuo kako to treba pitati mirovinske fondove. „Izmjenama zakona o mirovinskim fondovima stvorena je zakonska mogućnost da mirovinski fondovi ulaze u strateške projekte od interesa Republike Hrvatske“, dodao je. Podsjetio je da svaki mirovinski fond ima svoje društvo za upravljanje. „Opet napominjem da je zakonodavni okvir postavljen, a na njima je da vide i svoj interes, a to je i interes svih nas koji ulažemo naša sredstva u mirovinske fondove“, dodao je Mrsić.

Na upit je li ga iznenadila objava premijera Milanovića o odustajanju od monetizacije hrvatskih autocesta, Mrsić je kazao kako gledaju već dugo raspoloženje građana i aktivnosti o mogućem referendumu glede monetizacije autocesta. „Građani su nam vrlo jasno uputili poruku da žele da autoceste ostanu kod nas, ali da, također, nemaju ništa protiv da se sredstva koja smo mi svi uložili u mirovinske fondove, ulože u naše autoceste“, ustvrdio je Mrsić. Na pitanje je li Vladino odustajanje od monetizacije autocesta znači i njeno odustajanje od svih najavljivanih projekata, odgovorio je niječno. „Vlada ne odustaje od svih projekata, treba naći načina da projekte koje ste zacrtali provedete, i ono što je premijer kazao jedan je od načina kako ćemo riješiti problem velikog duga koji je nastao izgradnjom autoceste, a autoceste služe svima nama i ono što je sasvim sigurno autoceste su naše i naše trebaju ostati“, dodao je Mrsić.

Na novinarski upit na koji bi se način moglo riješiti problemi hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida i ratnih veterana, koji prosvjeduju više od četiri i pol mjeseca u šatoru ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, ministar Mrsić je rekao kako se oni mogu riješiti dogovorom. „U dogovoru sa saborskim Odborom za ratne veterane jedan od zahtjeva branitelja je bio da se postupak odvajanja mirovine ne odnosi na njih, nego da uzmemo time out od šest mjeseci. Mi smo to ostvarili i pokazali dobru volju, a ja se nadam da će i branitelji pokazati dobru volju“, rekao je Mrsić. Upitan boji li se eskalacije sukoba prilikom današnjeg najavljenog antibraniteljskog prosvjeda aktivista Occupy Croatia u Zagrebu, Mrsić je kazao kako će svi oni koji brinu o javnom redu i miru, napravit sve da ne dođe do sukoba. Ministar Mrsić se danas na splitskoj Rivi družio s građanima i informirao ih o projektu Garancija za mlade, kojom se promoviraju nove mjere zapošljavanja mladih.