Dnevne novosti

MZOS: Prijedlog Zakona o sportu na javnu raspravu početkom travnja

16.03.2015 07:15 ZAGREB, 13. ožujka 2015. (Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta trenutno radi na izradi konačnog Nacrta prijedloga Zakona o sportu, uvažavajući već izrađeni dokument koji je pripremila radna skupina MZOS-a imenovana krajem travnja 2014. godine i on bi mogao ići u javnu raspravu početkom travnja ove godine.

"Riječ je o zakonu koji problematici sporta pristupa na sveobuhvatan način te je zbog činjenice da postoji veliki broj zainteresiranih dionika rad na usuglašavanju konačnog prijedloga povjerilo povjerenstvu koje je osnovao ministar, a vodi ga zamjenik ministra prof. dr. sc. Roko Andričević. Povjerenstvo se sastoji od predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva uprave, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalnog vijeća za sport, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, te neovisnih stručnjaka s iskustvom u području sporta i prava, upravljanja i preoblikovanja sportskih klubova", stoji u obrazloženju kojeg je Hini uputila glasnogovornica MZOS Gordana Zuccon.

Po njezinim riječima MZOS nije dobilo na uvid prijedlog Izmjena Zakona o sportu, koji je inicirao saborski zastupnik Srđan Gjurković pa ga ne može komentirati. "MZOS sustavno prati propise i relevantne dokumente (dokumenti Europske komisije, Vijeća Europe, Olimpijska povelja, zaključci kongresa MOK-a o autonomiji sporta) koji govore o autonomiji sporta, te se zauzima za zajednički dogovor i rješenja koja će uvažiti autonomiju sporta, što je vidljivo i iz dosadašnjeg rada Ministarstva te sadašnjeg sastava Povjerenstva za prijedlog konačnog prijedloga Zakona o sportu", stoji u obazloženju u kojem se navodi da bi konačni Prijedlog Zakona trebao bi biti gotov za javnu raspravu početkom travnja ove godine pa Ministarstvo poziva sve zainteresirane strane da u javnoj raspravi dodatno sudjeluju sa svojim prijedlozima vezano za konačni prijedlog novog Zakona o sportu.