Dnevne novosti

Predsjednica Republike primila predstavnike Hrvatske udruge banaka

13.03.2015 07:10 ZAGREB, 12. ožujka 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je u srijedu popodne sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoranom Bohačekom, Božom Prkom i Andreom Kovacs-Wöhry, priopćeno je iz ureda predsjednice. 
"Razgovaralo se o stanju i stabilnosti bankarskog sektora u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Naglašeno je kako bez gospodarskog rasta nema ni prilika za plasman novca, kako za građane tako i poglavito za poduzeća iz inače likvidnih banaka. Dok god postoji povjerenje u bankarski sustav, ima nade za novi ciklus rasta, istaknuli su izaslanici HUB-a. Također su izvijestili Predsjednicu Republike kako je prvi put od početka financijske i gospodarske krize u Hrvatskoj došlo do pada loših kredita. ", navodi se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Luka Đurić.

Na sastanku je bilo riječi i o prijedlogu banaka o mogućim rješenjima problematike prezaduženosti građana. "Predstavnici HUB-a su istaknuli svoj stav o važnosti sustavnog pristupa rješavanju problema naspram 'ad-hoc' kratkoročnih mjera. Također su napomenuli kako je javnu raspravu o problemu potrebno usmjeriti na uzroke, a ne na posljedice, jer bi se time osiguralo dugoročno rješavanje nastalih problema te spriječilo njihovo ponovno nastajanje. Predsjednica Republike i predstavnici HUB-a izrazili su zajedničku spremnost na suradnju i nastavak komunikacije u cilju gospodarskog i financijskog oporavka Hrvatske", navodi se u priopćenju.