Dnevne novosti

Izrada Razvojne strategije Primorsko-goranske županije u završnoj fazi

10.03.2015 07:20 RIJEKA, 9. ožujka 2015. (Hina), Izrada Razvojne strategija Primorsko-goranske županije ulazi u završnu fazu i trebala bi biti spremna do rujna ove godine, do kada će se provesti i javna rasprava, a u županijskoj upravi očekuju da će o tom strateškom dokumentu do kraja godine raspraviti i Županijska skupština. 
Kako je na redovnoj konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, u sljedećim tjednima će se sa svim radnim tematskim skupinama i predstavnicima lokalnih jedinica i drugima raspraviti o mogućnostima, potrebama i razvoju županije do 2020. Krpan je rekao da se kroz prijedlog razvojne strategije nastojalo otvoriti teme vezane uz decentralizaciju, regionalizaciju i ujednačeni regionalni razvoj, dodajući da sama strategija nije dovoljna da se to i ostvari, ali da pokazuje kvalitetan put i želju da se dođe do cilja. Naveo je da se, prema posljednjim informacijama, usvajanje nacionalne strategije regionalnog razvoja planira do početka posljednjeg tromjesečja ove godine te da će županija, ako nacionalna strategija ipak ne bude donesena prema planu, svoje razvojne strateške smjernice dati na usvajanje Županijskoj skupštini.

Vizija Razvojne strategije Primorsko-goranske županije je konkurentna, održiva i društveno pravedna regija poželjna za život i rad, a uključuje tri strateška cilja - snažan gospodarski razvoj, ujednačen regionalni razvoj i jačanje društvene infrastrukture. Zamjenica župana Marina Medarić izvijestila je u nastavku da će se za decentralizirane funkcije za sedam zdravstvenih ustanova, kojima je osnivač, Primorsko-goranska županija u 2015. osigurati 22,1 milijuna kuna. Za kapitalna ulaganja planira se 16,9 milijuna, a za tekuće održavanje 5,2 milijuna kuna. Navela je da je nedavno prihvaćeno izvješće o radu Županijskog operativnog centra za iznenadna onečišćenja mora i plan rada za sljedeću godinu. Utvrđeno je da posebnu pozornost treba posvetiti olupinama, koje se nalaze u moru na području županije, a ukupno ih je 29. Procjenjuje se da njih 10 mogu postati opasnost za onečišćenje mora, dodala je.

Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević je, izvješćujući o radu osam županijskih lučkih uprava, kazala da one nikada nisu poslovale s gubitkom, da prihodi rastu te da se 30 posto prihoda vraća u pomorsko dobro. U 2015. planiraju se ukupni prihodi osam lučkih uprava od 51 milijuna kuna, od toga se oko 30 milijuna kuna planira iz vlastitih usluga i djelatnosti, a u 2016. se za kapitalne investicije planira izdvojiti 24 milijuna kuna. Milošević je još izvijestila da je na Trgovačkom sudu u Rijeci registrirana nova ustanova „Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranje na iznenadna onečišćenja mora“ te da bi prostorije tog centra trebale biti uređene i opremljene do srpnja ove godine.