Dnevne novosti

Saborska oporba: poljoprivreda i Slavonija umiru u tišini

06.03.2015 07:20 ZAGREB, 5. ožujka 2015.(Hina), Oporbeni saborski zastupnici, raspravljajući u četvrtak o zakonu o poljoprivredi, upozorili su da hrvatska poljoprivreda i Slavonija kao glavna poljoprivredna regija "umiru u tišini" zbog, ocijenili su, pogrešne politike kojom je 25 godina za račun trgovačkih lanaca uništavana domaća poljoprivreda.

Poljoprivreda propada u relativnoj političkoj tišini, kaže reformist Petar Baranović, koji upozorava da je Hrvatska "postala veliki uvoznik svega", da samo u "šest, sedam niša" proizvodi dovoljno hrane, a samo je jedna, morsko ribarstvo, u suficitu. Traži da se utvrdi obveza da se godišnje raspravlja o stanju u poljoprivredi, da se progovori zašto se gase obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zašto uvozimo hrane za 1,4 milijardi dolara više. Sabor je kontrolna točka efikasnosti izvršne vlasti, odgovoran je za sudbinu ove države, poručio je Baranović.

Slavonija umire u tišini, potvrđuje Šimo Đurđević (HDZ) i kaže da je sve počelo podjelom poljoprivrednog zemljišta, kad su zemlju dobili razni "smušenjaci". Imali su mali traktor, za jedan dan nisu mogli obići površine koje su dobili, ubirali su potpore, a zemlju zaspustili, konkretizira zastupnik. Sazrelo je stanje da Sabor tematski raspravi stanje u poljoprivredi, drži Đurđević.

I Mile Horvat (SDSS) upozorava na, kako je rekao, čudne priče oko zemljišta. U njegovoj je općini, navodi, jedan "veliki igrač" je preko radnika dobivao zemlju, svaki je morao na svoje ime upisati 20 hektara da bi on imao stotine. Kaznena je prijava protiv njega podnijeta pretprošle godine, no još stoji u ladici, kaže Horvat. Boro Grubišić (HDSS) svjedoči kako su nastajali poljoprivredni tajkuni i kulaci. U Drenovcima je, kaže, fotograf od 73 godine dobio 'tablu' od 70 hektara, samo zato jer je bio stranački podoban.

Laburist Nikola Vuljanić kaže kako je Sabor jako odgovoran, samo je pitanje kome? Zastupnici na vlasti uvijek su odgovorni stranačkim šefovima, kaže. U tišini je zamrla prerađivačka industrija, malo je više buke bilo oko školstva, zdravstva... i tako sve zamire, kaže Vuljanić uvjeren da su stvari takve ne zbog nesposobnosti vlade, nego jer su se "vlade trudile tako napraviti onome tko njima upravlja, a to su očito najbogatiji ljudi u Hrvatskoj".

I nezavisni Branko Vukšić proziva vlasti zbog odnos spram poljoprivrede, kaže da u poljoprivredu, ako želimo da bude strateška, kroz deset godina treba uložiti barem 150 milijardi kuna, dakle 15 milijardi godišnje. Treba, kaže, napustiti lošu, 25-godišnju politiku kojom vlada uvoznički lobi i trgovački lanci, "preko noći obogaćeni tajkuni koji zbog profita uništavaju sve što je domaće". Politika, Vlada i svi dosadašnji sazivi Sabora krivi su što je na policama dućana i šoping centara uglavnom strana nekvalitetna roba, kaže Vukšić i tvrdi da je na uvozu poljoprivrednih proizvoda od 1991. do 2012. izgubljeno 25 milijardi dolara, a zbog uništavanja govedarstva i mljekarstva sto tisuća radnih mjesta.

Kolegama iz oporbe SDP-ov zastupnik Tomislav Žagar uzvraća da su se problemi u poljoprivredi stvarali godinama, da dugovi nisu nastali preko noći. Domagoj Hajduković (SDP) zadovoljan je što predmetni zakon otvara mogućnost doniranja hrane, tim više što je se sada godišnje u Hrvatskoj baci 309 tisuća tona.