Dnevne novosti

Sinn i Willsch: Hrvatskoj potrebne radikalne reforme i hrabri političari

03.03.2015 07:00 ZAGREB, 2. ožujka 2015.(Hina), Predsjednik IFO Instituta iz Muenchena Hans-Werner Sinn i zastupnik u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch poručili su u ponedjeljak da je Hrvatska u velikim ekonomskim problemima i potrebne su joj radikalne reforme koje brzo mijenjaju situaciju, stoga političke odluke ne smiju čekati. 
"Hrvatska je u velikim problemima – stopa nezaposlenosti je treća najviša u EU i očito se nešto mora poduzeti", rekao je Sinn novinarima na konferenciji "Hrvatska i EU - razvojna politika 2015. do 2020.". Istaknuo je da su potrebne radikalne reforme koje brzo mijenjaju situaciju, stoga političke odluke ne smiju čekati. No, trebat će vremena dok se ne vide rezultati tih reformi. "Mora se uvjeriti strane ulagače da je Hrvatska sigurna za ulaganja, jer će kapital stići tamo gdje vrijedi poslovati. Puno je kapitala u svijetu koji traži prilike za ulaganja, a obzirom da je Hrvatska članica EU stvoreni su svi uvjeti za to", kazao je Sinn.

Hrvatska ima obrazovano stanovništvo, a plaće nisu previsoke, kaže Sinn, no potrebne su joj strukturne reforme koje će dovršiti prijelaz s komunizma na tržišnu ekonomiju. Pri tome je važno da država bude konkurentna. Sinn drži da predložene radikalne reforme ne trebaju biti bolne, za što će biti potrebna aktivna, a ne pasivna uloga socijalne politike.

Zastupnik CDU-a u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch kazao je da Hrvatska treba hrabre i odlučne političare koji stoje iza svojih odluka. "Često sam vidio slučajeve gdje su ljudi bili spremni doći u Hrvatsku s novcem i ulagati, ali su bili poslani od gradonačelnika do župana, i onda od župana do državnog tajništva i tako natrag", upozorio je Willsch. Naglasio je da Hrvatska mora postaviti okvir za strana ulaganja i poduzetnike i ne mijenjati ih svakih pola godine, kako bi stranim ulagačima ulili pouzdanje da se tu isplati ulagati.