Dnevne novosti

Saborska oporba: zakon protiv malih poljoprivrednika

19.02.2015 07:30 ZAGREB, 18. veljače 2015.(Hina), Oporbeni su zastupnici u saborskoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu upozorili kako novi model bodovanja stavlja u nepovoljan položaj male poljoprivrednike, ocjenivši da je zakon protiv malih poljoprivrednika. 
Smeta im prijedlog da više od polovicu bodova koje je moguće ostvariti za dodjelu poljoprivrednog zemljišta nosi gospodarski program, u sklopu kojega se vrednuje stručna sprema, broj zaposlenih, novo zapošljavanje i dr., u čemu se obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne mogu nadmetati s velikim tvrtkama. "Ovo vodi dodatnoj depopulaciji hrvatskih sela, koja treba osloboditi od otkupljivačko-bankarskih lobija", naglasio je Igor Češek (HDSSB).

Oporba je ministru Tihomiru Jakovini spočitnula neostvarene proklamirane ciljeve kod donošenja novog zakona, kada je najavljivao da će staviti u funkciju više od pola milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Tada je, podsjećaju, odlučivanje o poljoprivrednom zemljištu oduzeto od jedinica lokalne samouprave i dano "svemoćnoj" Agenciji za poljoprivredno zemljište. Ubrzo se, ističe oporba, vidjelo kako je Agencija podkapacitirana, budući da je 2014. sklopila svega 65 ugovora, kojima je u zakup dala ukupno 1442 hektara zemljišta. Na takve podatke Jakovina je uzvratio tvrdnjom da je u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem ranije vladao kaos, u kojem država nje znala ni koliko zemljišta uopće ima, na što je Branko Hrg (HSS) rekao da je Jakovina "najveći obmanjivač u Hrvatskoj".