Dnevne novosti

Sabor sutra o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata

18.02.2015 07:35 ZAGREB, 17. veljače 2015.(Hina), Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o dopunama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata koje su potrebne zbog omogućavanja nastavka pregovora o sklapanju kolektivnih ugovora koji uređuju područje materijalnih prava zaposlenih u javnoj djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja. 
Na temelju postojećeg zakonskog okvira koji je na snazi nešto više od pola godine u tijeku je postupak pregovaranja o sklapanju kolektivnih ugovora u nizu javnih službi pa tako i postupak pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojeg na strani poslodavca pregovara pregovarački odbor kojeg imenuje vlada.

Međutim Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je s 1. siječnjem ove godine izdvojen iz državnog proračuna pa se sredstva za rad više ne osiguravaju iz državnog proračuna već iz vlastitih prihoda i sredstava HZZO. Stoga je potrebno pregovarački odbor imenovan od Vlade za sklapanje kolektivnog ugovora za zdravstvo, ovlastiti za nastavak započetih pregovora.