Dnevne novosti

"Blokirani" podnijeli ustavnu tužbu

16.02.2015 07:35 ZAGREB, 14. veljače 2015.(Hina), Udruga "Blokirani" izvijestila je da je u subotu podnijela ustavnu tužbu protiv Vlade zbog sporazuma o otpisu dugova te ocjenjuje da je Vlada "prekršila svoje zakonske i moralne ovlasti kad je odlučila javno se poslužiti masom obespravljenih, osiromašenih, iskamatarenih, blokiranih kao kulisom za ciljeve političkog marketinga 'velikog oprosta'".

Ustavnu tužbu udruga je podnijela "zbog zaštite kontrole zakonitosti pojedinačnih akata tijela koja imaju javne ovlasti, Vlada RH i tzv. Sporazum o otpisu dugova", objašnjavaju "Blokirani". "Vlada je iskazala da se građanima služi kao sredstvom jer Vlada zna da, temeljem postojećih zakona, svi građani, pokriveni Klasom A Sporazuma, nisu ni smjeli biti blokirani, a koliko je takvih građana iz Klase B Sporazuma, trebali su presuditi sudovi.

Vlada zna da, prema postojećim pravnim pravilima i zakonima, svi se procesi započeti po jednom zakonu moraju dovršiti po istom zakonu", navode "Blokirani". "S obzirom na da su, po tada važećim zakonima (čak tri Ovršna zakona, 2005., 2008., 2012.) tzv. pasivne ovrhe sudovi trebali obustaviti, onda su se po sili važećih zakona takve ovrhe trebale obustaviti i poništiti, a ne tolerirati kršenje zakona pa nezakonitost sudova pokriti tzv. oprostom", stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Dodaje se kako po Zakonu o sudovima Vlada RH odgovara za štetu koju stranci u postupku nanese sudac, svojim nesavjesnim i nezakonitim radom. "Blokirani" ističu i da greške vlasti nosi RH te da je "model kršenja zakonitosti države, osobito kad dolazi od sudova ili Vlade RH, ustavno i demokratski neprihvatljiv", stoji, među ostalim, u priopćenju udruge "Blokirani".