Dnevne novosti

HOO: MZOS treba preispitati svoje odluke

10.02.2015 07:12 ZAGREB, 9. veljače 2015.(Hina), Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) je na svojoj sjednici održanoj u ponedjeljak zaključilo kako resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) mora preispitati svoje odluke koje su dovele do poremećaja u plaćanju nastalih obveza među kojima su i plaće djelatnika.
Iz HOO-a tvrde kako im iz MZOS-a osporavaju pravo na oko 25 milijuna kuna, smatrajući njihovo uskraćivanje ozbiljnim napadom na razvoj sporta, ali i utjecaj koji HOO kao vrhovno sportsko tijelo treba imati u hrvatskome društvu. "Nikad u povijesti HOO-a nije se dogodilo da skupština i vijeće nemaju nikakvo značenje što je danas razvidno u ignoriranju njihovih odluka od strane MZOS-a", izjavio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Članovi Vijeća su upoznati i s posebnim obraćanjem predstavnika lokalnih i regionalnih sportskih zajednica koji su uputili ministru Vedranu Mornaru zahtjev za preispitivanjem stava o sportu na lokalnoj razini koji, prema prijedlogu novog Zakona o sportu, nije niti poticajan niti razvojan.

Prigovor je upućen i zbog činjenice da se međuresorna radna grupe zadužena za praćenje izrade Zakona, a u kojoj su predstavnici više ministarstva i vrhovnih sportskih institucija u Hrvatskoj, do danas nije uopće sastala. Riječ je bila i o Hrvatskoj olimpijskoj akademiji (HOA) koja, uz temeljnu zadaću promicanja olimpijskih vrijednosti koju provodi prema Olimpijskoj povelji, treba osnivaču HOO-u ponuditi odgovarajući prijedlog obrazovanja stručnih kadrova u sportu prilagođen novim tržišnim uvjetima, a unutar svojih nadležnosti i nastavnih dopusnica kojima raspolaže.

Obavještavajući o stanju na Sportskoj televiziji (SPTV), predsjednik Mateša najavio je razgovor s predstavnicima Olimpijskog tv kanala kojeg je osnovao Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prema modelu Olimpijskog plana 2020., o suradnji te mogućnostima SPTV kao pilot projekta. Razumijevajući ulogu medija u promicanju sporta i njegove važnosti u društvu, Vijeće ocjenjuje da treba učiniti sve da se projekt podupre, te da SPTV radi na najbolji mogući način na dobrobit hrvatskog sporta i ukupne međunarodne sportske obitelji.