Dnevne novosti

Ponovno prekinuto suđenje Sanaderu u slučaju Planinska

04.02.2015 07:12 ZAGREB, 3. veljače 2015.(Hina), Nakon kratkog ispitivanja građevinskih vještakinja u utorak je ponovo prekinuto suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska.

Građevinske vještakinje su, naime, kazale da za pojašnjenja o vrijednosti spornog zemljišta, koja su zatražili obrana i Uskok, trebaju pregledati dodatnu dokumentaciju što bi moglo potrajati više od mjesec i pol dana. Novo je ročište zbog toga zakazano za 9. travnja. Posljednje ročište, sredinom prosinca prekinuto je zbog Sanaderovih zdravstvenih tegoba. On je od ranije ima srčane probleme, a krajem listopada prošle godine stanje mu se pogoršalo pa je nekoliko dana proveo i u bolnici. Elektrokonverzijom mu je nepravilni srčani ritam vraćen u normalu, ali njegovo stanje stalno treba pratiti EKG-om. Srčane probleme mu prema ranijem nalazu vještaka otežavaju i povećani krvni tlak, masnoće u krvi te gastritis.

U slučaju Planinska, bivšem premijeru se sudi zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu i zemljište u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića. Priču o Sanaderovom milijunskom mitu, koje mu je odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Optužbe u slučaju Planinska je, osim Fiolića, priznao i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. Uz Sanadera i Fiolića sudi se i Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo. Idućeg tjedna, u četvrtak 12. veljače, na istom bi sudu trebalo početi suđenje u odsutnosti predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju zbog optužbi da je podmitio Sanadera, koji mu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.