Dnevne novosti

Potpisana "Deklaracija mreže Sava Parks"

03.02.2015 07:07 ZAGREB, 2. veljače 2015.(Hina), Na Svjetski dan močvarnih (vlažnih) staništa, predstavnici mreže institucija i nevladinih udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije te njemačke zaklade EuroNatur potpisali su u ponedjeljak u Zagrebu "Deklaraciju mreže Sava Parks" o jačanju zaštite rijeke Save i njezinih poplavnih površina. 
Deklaraciju su potpisali predstavnici institucija koje upravljaju zaštićenim područjima uz Savu od njezina izvora do ušća u Dunav, te predsjednica zaklade EuroNatur Christel Schroeder. Institucije su time preuzele odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz Savu i obvezale se na prekograničnu suradnju kako bi se u skladu s održivim razvojem jačalo i štitilo prirodno bogatstvo i kulturno nasljeđe Europe. Zbog klimatskih promjena istaknuta je važnost održavanja dobrog ekološkog stanja Save i poplavnih površina te provedbe projekata obnove modificiranih dijelova riječnog toka i stavljanja prirodnih poplavnih retencija u službu zaštite od poplava. "Deklaracija mreže Sava Parks" sastavni je dio projekta "Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina" koji je pokrenula Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur i Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep istaknuo je kako će inicijativa Sava Parks pomoći povezivanju i jačanju suradnje svih 18 institucija koje upravljanju zaštićenim područjima uz rijeku Savu. Upozorio je kako u vrijeme kada svjedočimo katastrofalnim poplavama u regiji još više moramo biti svjesni važnosti uloge močvarnih područja kao prirodnih retencija u borbi protiv poplava, kroz prihvaćanje i zadržavanje poplavnih voda. Tajnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Dejan Komatina istaknuo je iznimnu ekološku vrijednost sliva, ali i njegov velik potencijal u zaštiti od poplava. Predsjednik Međunarodne komisije Mitja Bricelj najavio je da će se komisija fokusirati na dobivanje najoptimalnijih rješenja za aktiviranje potencijala uz Savu. Pozvao je na proslavu Dana rijeke Save, 1. lipnja, kada će se organizirati tradicionalna vožnja biciklima od izvora do ušća Save. V. d. ravnatelja Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Goran Gugić ustvrdio je kako povezivanje zaštićenih područja kroz četiri zemlje znači cjelovitiju zaštitu, konkurentniju turističku ponudu i isticanje ključne uloge poplavnih polja u nužnoj prilagodbi klimatskim promjenama.