Dnevne novosti

Prekinuta parnica u kojoj IGM Tounj u stečaju traži pobijanje hipoteke od 89 milijuna kuna

30.01.2015 07:25 RIJEKA, 29. siječnja 2015.(Hina) U parnici u kojoj IGM Tounj u stečaju traži pobijanje upisa hipoteke na svoju imovinu od 89 milijuna kuna u korist Europetrola, sadašnjeg Petrola, utvrđen je prekid postupka jer je drugoptužena tvrtka Grič-Petrol u stečaju iz Samobora prestala postojati i brisana je iz sudskog registra, pa se predmet mora prekinuti po sili zakona, doznaje se danas na Trgovačkom sudu u Rijeci. 
Kako je za Hinu kazala sutkinja Nataša Malvich, postupak se ne može voditi protiv tvrtke koja je brisana iz registra, pa je ročište, zakazano za 2. veljače, otkazano. Nastavak postupka je moguć i ovisi o dispoziciji stranaka, dodala je Malvich. Stečajni upravitelj IGM Tounja Boris Debelić rekao je, pak, da je riječ o "jednom procesnom elementu" te da će nastaviti postupak protiv Europetrola. Ročište u parnici u kojoj IGM Tounj u stečaju traži pobijanje upisa hipoteke na svoju imovinu od 89 milijuna kuna u korist Petrola, bilo je zakazano za 18. prosinca, ali je odgođeno zbog zahtjeva odvjetnika gospodarstvenika Joze Kalema, bivšeg vlasnika Europetrola i jednog od zakonskih zastupnika Petrola, da suđenje bude tajno tj. da na ročištu ne budu novinari. Obrazložio je zahtjev čuvanjem poslovnih tajni, koje se mogu iznijeti tijekom ročišta, ali i njegova privatnog života jer je, kako je naveo, već bio izložen medijskim pritiscima.

U tom postupku IGM Tounj nastoji pobiti upis hipoteke u trenutku kad osoba koja ju je upisala, prema tvrdnjama stečajnog upravitelja Borisa Debelića, nije imala pravo na upis budući da su to pravo imali drugi vjerovnici u vrijednosti od 89 milijuna kuna. Zalog je bio upisao Europetrol, koji sada ima naziv Petrol, nekada je bio u vlasništvu Joze Kalema, a sada je u vlasništvu slovenskog Petrola. Po riječima Debelića, Grič-Petrol je, pak, je tvrtka od koje je Europetrol preuzeo potraživanja prema IGM Tounj, odnosno tvrtka putem koje je Europetrol „ušao“ u IGM Tounj. Nakon što je u studenome 2010. otvoren stečaj u IGM Tounj, tijekom 2011., kako je naveo stečajni upravitelj, pokrenuta su tri spora znatne vrijednosti - odnosno pobijanje pravnih radnji protiv tvrtki koje su bile ili jesu u vlasništvu ili suvlasništvu riječkog gospodarstvenika Joze Kalema. U lipnju ove godine na riječkome Trgovačkom sudu donesena je prvostupanjska presuda po kojoj tvrtka Ri-petrol (sada Ri-most), u vlasništvu gospodarstvenika Joze Kalema, mora vratiti imovinu tvrtke IGM Tounja u stečaju, to jest zemljište kamenoloma u Tounju vrijedno 103 milijuna kuna. Debelić je danas kazao da je Ri-Petrol, odnosno Ri-most bio od prijašnjih vlasnika kupio Grič- Petrol, a da je je za ožujak ove godine na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište radi određivanja uvjeta za stečaj Ri-mosta.