Dnevne novosti

Mrak-Taritaš: Vlada sutra o izmjenama Zakona o POS-u

29.01.2015 07:30 ZAGREB, 28. siječnja 2015.(Hina), Na sutrašnjoj sjednici Vlade naći će se izmjene Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji (POS), izjavila je u srijedu ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš nakon obilaska gradilišta POS-a u zagrebačkim naseljima Klara i Zapruđe.

Izmjene zakona, kako je kazala, odnose se na smanjenje kamata na kredite i uvođenje državnog najma stanova. Pri tome se predlaže smanjivanje kamata za one koji su u sustavu POS-a ili će tek kupiti stan po tom sustavu. Danas se, naime, kredit otplaćuje na dva načina: jedan dio ide komercijalnoj banci, a iza toga se plaća dio u kojem je država aktivirala svoja sredstva. Za taj drugi dio za poček se plaća dva posto kamate i sada se predlaže smanjenje na 1 posto, a kamate gdje država angažira svoja sredstva s 5 na 3 posto. "Kad se to stavi u neki kontekst, za istu cijenu stana od 60 četvornih metara prema kreditnoj liniji POS-a, usporedno s komercijalnim kreditnim linijama, ušteda nakon otplatnog perioda iznosi oko 15 tisuća eura odnosno 15,3 posto", kazala je Mrak-Taritaš.

Druga izmjena zakona je vezana uz najam. Mrak-Taritaš kaže da je najam u Hrvatskoj "nešto što je bilo vezano uz određenu sivu zonu i uz određeni privatni sektor". "Ono što mi želimo je imati državni najam i ta se mogućnost daje izmjenama zakona", rekla je Mrak-Taritaš napominjući da će dio stanova na Klari i u Zapruđu ostati neprodan kako bi ih se dalo u najam. Kazala je i kako će se nakon usvajanja zakona donijeti jasan pravilnik kojim će se regulirati uvjeti najma. Želja je pokrenuti građevinski sektor i omogućiti onima koji žele kupiti nekretninu, da je kupe pod kontroliranim i povoljnim uvjetima, a onima koji to ne žele ostaviti mogućnost najma, rekla je ministrica. Napominje i kako mladi ljudi kažu da više nemaju potrebu imati svoju nekretninu već su spremni za najam.

Zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir kazao je kako će podjela prvih ključeva biti krajem ljeta i početkom jeseni. Kaže da Grad Zagreb nije našao za shodno sudjelovati u državnom programu pa je zemljište na obje lokacije osigurala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Uhlir je dodao kako Grad nije objasnio zašto ne sudjeluje u projektu. Također je naveo kako Grad Zagreb ne sudjeluje ni u drugim vladinim programima, poput programa energetske učinkovitosti tako da Zagrepčani, vlasnici obiteljskih kuća, nisu mogli konkurirati za bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša te su zakinuti za ta sredstva. Zgrada u Klari ispunjava uvjete za energetski certifikat razreda A te bi trebala biti dovršena i spremna za useljenje u rujnu ove godine, a zgrada u Zapruđu ispunjava preduvjete za B certifikat. Prva faza radova trebala bi biti završena u rujnu ove, a druga u srpnju 2016. godine. Prosječna prodajna cijena stana u Klari je 1.083, a u Zapruđu 1.035,60 eura po četvornom metru.