Dnevne novosti

Komadina: godinu obilježili ledena kataklizma i paket "regionalnih zakona"

20.12.2014 08:07 RIJEKA, 19. prosinca 2014. (Hina), Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je na središnjemu županijskom primanju uoči blagdana u dvorani Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku u Rijeci da su prošlu godinu obilježili ledena kataklizma u Gorskom kotaru te paket "regionalnih zakona" koji smanjuje proračunske prihode jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
Izmjenama Zakona o brdsko-planinskom području dodatni proračunski udar je na 14 gradova i općina u županiji, a među njima cijeli Gorski kotar, rekao je. "Podsjećajući na Europsku povelju o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, pojačanim dijalogom i argumentacijom uspjeli smo izboriti svojevrsne kompenzacije, tako da će posljedice toga zakonskog paketa ipak biti nešto blaže", istaknuo je župan Komadina.

Rekao je kako je tijekom godine bilo i ljepših trenutaka, poput proslave 170. godina organiziranog turizma u Opatiji, kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture i sportskih uspjeha klubova prvoligaša i sportaša pojedinaca. "Nastavljena su ulaganja u školstvo i zdravstvo pa tako županija, uz druga ulaganja, pomaže u rekonstrukciji derutnih objekata KBC-a Rijeka dok se čeka izgradnja nove bolnice", izvijestio je župan Komadina. Strateški nacionalni projekti na području županije u pripremi jesu: modernizacija željezničke infrastrukture, izgradnja LNG terminala kao jednog od velikih energetskih projekata koji premašuje nacionalne interese te započeti veliki lučki projekti, u prvome redu izgradnja novoga lučkog terminala na Zapadnoj obali, dodao je.

Župan Komadina istaknuo je da je županijski proračun za 2015. godinu kreiran prema novim okolnostima. Bit će za 21,6 milijuna kuna ili 6,6 posto manji od ovogodišnjega, ali su zadržani svi planirani i zadani rashodi za zdravstvo, školstvo i socijalu. Također je istaknuo da će se u sljedećoj godini posebno zauzimati za decentralizaciju te će i dalje pomagati jedinicama lokalne samouprave u provedbi važnih projekata.