U središtu

Dopuštenost obnove postupka radi utvrđenja samostalne uporabne cjeline

16.12.2016 Jedan od oblika vlasništva prema općem propisu o stvarnim pravima u Republici Hrvatskoj – Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima je i vlasništvo posebnog dijela nekretnine. Kad je riječ o pravnom temelju uspostave etažnog vlasništva, prema članku 73. toga Zakona, to vlasništvo uspostavlja se na temelju pisane suglasnosti svih suvlasnika te nekretnine.

Niti jedan suvlasnik nekretnine ne može uskratiti svoj pristanak na uspostavu vlasništva posebnoga dijela drugom suvlasniku koji ima odgovarajući suvlasnički dio, osim ako bi se uspostavom novoga vlasništva posebnoga dijela u korist toga suvlasnika ukinula ili ograničila prava koja mu već pripadaju na temelju njegova prije uspostavljenoga vlasništva posebnoga dijela.

Kao što je navedeno u članku 71. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, tako se i prema članku 73. Zakona vlasništvo posebnog dijela ne može uspostaviti dok nadležno tijelo ne potvrdi da je određeni stan ili druga prostorija u određenoj zgradi i na određenoj zemljišnoj čestici samostalna uporabna cjelina, pri čemu ona mora sadržavati popis i opis posebnih dijelova nekretnine i da su izgrađeni u skladu s dozvolom nadležnog tijela. Potvrdu može zamijeniti uporabna dozvola iz koje je razvidno da je zgrada izgrađena sukladno planu posebnih dijelova nekretnine, potvrđenim građevinskom dozvolom da ti posebni dijelovi predstavljaju samostalnu uporabnu cjelinu.

Također, vlasništvo posebnoga dijela ne može se uspostaviti dok ne postane pravomoćnom odluka suda o utvrđivanju korisnih vrijednosti toga stana, odnosno druge prostorije te korisnih vrijednosti svih stanova i ostalih prostorija cijele nekretnine, osim kad taj Zakon određuje da pravomoćnu odluku suda o utvrđivanju korisnih vrijednosti zamjenjuje isprava suvlasnika.

Kod donošenja potvrde o utvrđivanju samostalne uporabne cjeline postavilo se pitanje, budući da se potvrda donosi u upravnom postupku, je li dopuštena obnova postupka utvrđivanja samostalne uporabne cjeline?

Kao odgovor, u obrazloženju Odluke Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, Us-1864/11 od 15. svibnja 2014. istaknuto je sljedeće stajalište:

Odredbom članka 123. stavak 1. Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine, broj 47/09) propisano je da se obnova postupka u kojem je doneseno rješenje protiv kojeg se može izjaviti žalba može pokrenuti na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti u roku tri godine od dana dostave rješenja stranci te se navode razlozi zbog kojeg se obnova postupka, u navedenom roku, može zatražiti. U konkretnom slučaju predmet postupka obnove je potvrda o utvrđivanju samostalne uporabne cjeline protiv koje nije moguće uložiti žalbu pa se stoga protiv te potvrde ne može niti tražiti niti voditi obnova postupka.