U središtu

Doseg primjene Zakona o radu na direktora podružnice trgovačkoga društva

06.06.2016 Prema članku 4. stavak 3. i 4. Zakona o radu fizička osoba koja je prema propisu o trgovačkim društvima, kao član uprave ili izvršni direktor ili fizička osoba koja je u drugom svojstvu prema posebnom zakonu, pojedinačno i samostalno ili zajedno i skupno, ovlaštena voditi poslove poslodavca, može kao radnik u radnom odnosu obavljati određene poslove za poslodavca. U praksi se u vezi pitanja primjene propisa na upravljački kadar postavilo pitanje– je li direktor podružnice osoba koja je ovlaštena voditi poslove poslodavca?

Radnopravni status menadžera odnosno upravljačkog kadra dobio je novu dimenziju stupanjem na snagu Zakona o radu (NN 149/09). Taj je Zakon o radu, odredbom članka 2. stavak 3., po prvi puta u radnopravnom općem propisu izričito propisao da fizička osoba koja je kao član uprave, izvršni direktor ili u drugom svojstvu prema posebnom Zakonu pojedinačno i samostalno ili zajedno i skupno ovlaštena voditi poslove poslodavca, može kao radnik u radnom odnosu obavljati određene poslove za poslodavca. To znači da navedene osobe mogu svoj rad obavljati u ugovornom radnom odnosu, ali se isto tako njihov pravni status u kojem oni upravljaju, vode i odlučuju o poslovanju može urediti i nekom drugom vrstom ugovornog odnosa koja je različita od ugovora o radu u kojem bi te osobe bile radnici u radnom odnosu kod poslodavca. Međutim, možda je važnija odredba članka 2. stavak 4. tog Zakona o radu prema kojoj se na navedene osobe ne primjenjuju odredbe Zakona o radu o prestanku ugovora o radu.

Prema važećem Zakonu o radu (NN 93/14) u pogledu reguliranja ovog pitanja odredba je više-manje ostala ista. Prema članku 4. stavak 3. i 4. Zakona o radu fizička osoba koja je prema propisu o trgovačkim društvima, kao član uprave ili izvršni direktor ili fizička osoba koja je u drugom svojstvu prema posebnom zakonu, pojedinačno i samostalno ili zajedno i skupno, ovlaštena voditi poslove poslodavca, može kao radnik u radnom odnosu obavljati određene poslove za poslodavca. Tu je riječ o malo drukčijem terminološkom izričaju od onog iz prijašnjeg Zakona o radu. No, u stavku 4. istog članka sada je propisano da se na navedene osobe ne primjenjuju odredbe toga Zakona o ugovoru o radu na određeno vrijeme, prestanku ugovora o radu, otkaznom roku i otpremnini.

Ako se kod prestanka njihovog radnog odnosa ne primjenjuju navedene odredbe Zakona o radu, postavlja se pitanje načina prestanka ugovora o radu tih osoba. Odgovor na to pitanje daju odredbe članka 8. stavka 4. Zakona o radu kojima je određeno da se na sklapanje, valjanost, prestanak i druga pitanja u vezi s ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, a koje nije uređeno tim ili drugim Zakonom, primjenjuju u skladu s naravi tog ugovora opći propisi obveznog prava. To znači da su za prestanak ugovora o radu osobe iz članka 4. stavak 3. Zakona o radu mjerodavne odredbe Zakona o obveznim odnosima (NN br. 35/05, 41/08, 125/11 i 78/15).

U praksi se u vezi pitanja primjene propisa na upravljački kadar postavilo pitanje – je li direktor podružnice osoba koja je ovlaštena voditi poslove poslodavca (u smislu primjene propisa iz članka 4. stavak 4. Zakona o radu)?

Odgovor daje mišljenje Ministarstva rada i mirovinskog sustava, KLASA: 110-01/16-01/30, URBROj: 524-03-01-01/4-16-2, od 29. ožujka 2016.:

„Ukoliko se radi o poslovanju trgovačkoga društva mišljenja smo da se navedeni članak Zakona o radu primjenjuje samo na izvršne direktore ili članove uprave. Navedene osobe mogu, ali i ne moraju imati sklopljen ugovor o radu. Ako imaju zasnovan radni odnos i sklopljen ugovor o radu tada se na njih ne primjenjuju odredbe Zakona o radu o ugovoru o radu na određeno vrijeme, prestanku ugovora o radu, otkaznom roku i otpremnini.

Podružnice trgovačkih društava osnivaju se sukladno odredbi članka 7. Zakona o trgovačkim društvima. Osnivaju se odlukom koju donosi trgovac pojedinac ili nadležni organ trgovačkog društva u skladu s izjavom o osnivanju društva ili društvenim ugovorom, odnosno statutom društva. Podružnice nisu pravne osobe te njihovim poslovanjem prava i obveze stječe društvo. Mišljenja smo da direktor podružnice nije osoba koja je ovlaštena voditi poslove poslodavca.

Naime, Zakon o radu izričito je ograničio primjenu odredbe članka 4. stavka 3. Zakona o radu na članove uprave i izvršne direktore u trgovačkim društvima. Ograničenje primjene pojedinih odredaba Zakona o radu odnosi se i na neke druge fizičke osobe koje su sukladno posebnom zakonu ovlaštene voditi poslove poslodavca kao primjerice na ravnatelja ustanove sukladno odredbama Zakona o ustanovama („Narodne novine", broj 76/93, 29/97 i 47/99, 35/08).

S obzirom na navedeno, ograničenje u primjeni iz članka 4. stavka 4. Zakona o radu odnosi se u trgovačkim društvima samo na članove uprave i izvršne direktore te se ne može primijeniti na direktore podružnica ili drugo rukovodeće osoblje.“