U središtu

Izmjene i dopune Pravilnika o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine

26.10.2015 Donesen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine koji je stupio na snagu 1. listopada 2015. Novela Pravilnika donijela je određene novine u sadržaju obračuna plaće i naknade plaće te sada takvi obračuni moraju sadržavati i stavku o vrsti i iznosu doprinosa za obvezna osiguranja koja se utvrđuju na osnovicu, a koji podaci se prije nisu morali iskazivati u obračunu.

Također, u dijelu Pravilnika koji regulira obračun otpremnine, novina se sastoji u tome da od sada obračun isplaćene otpremnine mora sadržavati i vrste i iznose doprinosa za obvezna osiguranja koja se utvrđuju na osnovicu.

Prema Noveli Pravilnika, ako poslodavac na dan dospjelosti u cijelosti ne isplati plaću, naknadu plaće odnosno otpremninu, dužan je radniku uručiti dva obračuna, od kojih jedan u kojem će biti iskazan ukupan obračun plaće, naknade plaće odnosno otpremnine sukladno propisanom sadržaju, i drugi u kojem će biti iskazan iznos neisplaćene plaće odnosno dijela neisplaćene plaće, neisplaćene naknade plaće odnosno dijela neisplaćene naknade plaće ili neisplaćene otpremnine odnosno dijela neisplaćene otpremnine, u propisanom sadržaju, potpisan od ovlaštene osobe te ovjeren pečatom poslodavca, kao i podatak o danu dospjelosti plaće, naknade plaće odnosno otpremnine, a koji ima snagu ovršne isprave.

U opisanom slučaju, uz podatke propisane člankom 2. i 3. Pravilnika (koji regulira sadržaj obračuna) obračun neisplaćene plaće, odnosno dijela plaće sadržava i podatke o:

1) primatelju, IBAN broju računa i pozivu na broj primatelja za doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti (I. stup) i za doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup),

2) primatelju, IBAN broju računa i pozivu na broj primatelja za predujam poreza i prireza porezu na dohodak, s tim da se kao treća oznaka u pozivu na broj primatelja upisuje oznaka dana obračuna, u formi oznake izvješća Obrasca JOPPD,

3) primatelju, IBAN broju računa i pozivu na broj primatelja za druge obustave iz plaće.

Isto tako, prema Noveli Pravilnika u slučaju neisplate otpremnine po dospijeću, obračun neisplaćene otpremnine odnosno dijela otpremnine sadržava i podatke o:

1) primatelju, IBAN broju računa i pozivu na broj primatelja za doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti (I. stup) i za doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup), s tim da se kao treća oznaka u pozivu na broj primatelja upisuje oznaka dana obračuna, u formi oznake izvješća Obrasca JOPPD

2) primatelju, IBAN broju računa i pozivu na broj primatelja za predujam poreza i prireza porezu na dohodak, s tim da se kao treća oznaka u pozivu na broj primatelja upisuje oznaka dana obračuna, u formi oznake izvješća Obrasca JOPPD.

Možda najznačajnija novina sastoji se u tome što se ubuduće kod izrade obračuna plaće, odnosno naknade plaće radnika te obračuna otpremnine, može (dakle, ne mora) koristiti obrazac obračuna isplaćene plaće, odnosno naknade plaće (obrazac IP1) i obrazac obračuna isplaćene otpremnine (obrazac IO1), koji su otisnuti u prilogu Pravilnika. S druge strane, obrazac obračuna neisplaćene ili djelomično neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće (obrazac NP1), kao i obrazac obračuna neisplaćene ili djelomično neisplaćene otpremnine (obrazac NO1), koji su također sastavni dio Pravilnika, obvezni su obrasci.