Dnevne novosti

Trumpova administracija obavijestila UN o istupanju iz Pariškog sporazuma o klimi

05.11.2019 07:00 WASHINGTON, 4. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Trumpova administracija je formalno obavijestila Ujedinjene narode da će Sjedinjene Države istupiti iz Pariškog sporazuma o klimi, što je prvi korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog sporazuma za smanjenje emisije stakleničkih plinova i zaustavljanje klimatskih promjena, potvrdio je u ponedjeljak državni tajnik SAD-a Mike Pompeo.
SAD, koji povijesno stvorio najveću emisju stakleničkih plinova, postat će jedina zemlja izvan tog sporazuma, što je predsjednik Donald Trump obećao kako bi dao poticaj industriji nafte, plina i ugljena u SAD-u.

"SAD je ponosan na svoj rezultat svjetskog predvodnika u smanjenju svih emisija, uz održavanje snage i rasta  našeg gospodarstva i osiguravanje energije za naše građane. Naš je model realističan i pragmatičan", poručio je Pompeo na Twitteru.

Pismom State departmenta glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu pokrenut je proces koji će biti zaključen dan nakon predsjednčkih izbora u SAD-a 4. studenog 2020.

Pristupanje SAD-a sporazumu iz 2015. potpisala je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame obećavši da će do 2030. u odnosu na 2005. smanjiti emisiju stakleničkih plinova SAD-a za 26 do 28 posto.