Dnevne novosti

Južnom Tirolu prijeti ustavni spor zbog odbacivanja talijanskoga imena

15.10.2019 07:00 RIM, 14. listopada 2019. (Hina/dpa) - Talijanskoj regiji, dominantno njemačkom govornom području,  Južnom Tirolu prijeti ustavni spor sa središnjim vlastima u Rimu nakon jednostrane promjene talijanskog imena pokrajine. 
Južni Tirol, planinska pokrajina pored austrijske granice, pretežno je njemačko govorno područje, no službeno dvojezično.  Njezino službeno talijansko-njemačko ime je Alto Adige/Sueddtirol.

U petak je lokalno vijeće donijelo zakon po kojemu se talijanski termin "Alto Adige" mijenja u "Provincia di Bolzano", s tim da je njemačko ime ostalo "Suedtirol". Sued-Tiroler Freiheit, secesionistička stranka, podnijela je taj prijedlog. 

Ona vidi "Alto Adige" kao nasljeđe  talijanske fašističke represije  u regiji. Ako to ne bude ispravljeno, talijanska vlada slučaj će predati ustavnom sudu, rekao je ministar za regionalne poslove Francesco Boccia u nedjelju navečer.

Profesor ustavnog prava Michele Ainis rekao je u ponedjeljak za radio RAI  da je to "očito neustavna" mjera  te da se službena imena regija ne mogu mijenjati.