Dnevne novosti

Europljani u Vijeću sigurnosti traže nastavak sankcija prema Sjevernoj Koreji

09.10.2019 07:00 UJEDINJENI NARODI, 8. listopada 2019. (Hina/AFP) - Europski članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zauzeli su se u utorak za dosljedan nastavak međunarodnih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji, nakon sjednice iza zatvorenih vrata koju je Pyongyang kritizirao.
"Međunarodne sankcije moraju ostati te se u cijelosti i strogo primjenjivati", istaknuli su u izjavi, koju je pročitao francuski veleposlanik Nicolas de Riviere, šest europskih članica Vijeća sigurnosti: Belgija, Njemačka, Francuska, Poljska i Velika Britanija te Estonija koja će to postati u siječnju. Sjevernokorejski veleposlanik u UN-u Kim Song u ponedjeljak je na nesvakidašnjem susretu s novinarima oštro kritizirao Pariz, Berlin i London pobunivši se protiv održavanja sjednice Vijeća sigurnosti o sjevernokorejskom ispitivanju projektila.

Rasprava o "našim mjerama za samoobranu" u Vijeću "samo će učvrstiti našu spremnost da branimo naš suverenitet", upozorio je sjevernokorejski diplomat dok su pregovori Sjedinjenih Država i njegove zemlje u zastoju.Sjednicu održanu u utorak tražili su Berlin, Pariz i London zbog njihove "velike zajedničke zabrinutosti" nakon ispaljivanja projektila 2. listopada koji je pao u japanski isključiv gospodarski pojas i ispitivanja višestrukog bacača projektila krajem kolovoza, dodaje se u izjavi šest europskih zemalja.

"Te provokativne akcije potkapaju regionalnu sigurnost i stabilnost i očito su kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti", rekli su Europljani, zatraživši od Pyongyanga da "u dobroj volji" nastavi pregovore s SAD-om. "Odluke Vijeća sigurnosti su jasne: Sjeverna Koreja mora odustati od svojih programa oružja za masovno uništavanje i balističkih projektila na način koji će biti cjelovit, nepovratan i podložan provjeri", istaknuli su.