Dnevne novosti

Bandić: Osnivamo dva nova gradska ureda da bi bili djelotvorniji

19.09.2019 07:05 ZAGREB, 18. rujna 2019. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je u srijedu da se dva nova gradska ureda ne osnivaju radi zadovoljavanja kadrovskih apetita koalicijskih partnera, kao što tvrdi oporba, već da bi Gradska uprava bila djelotvornija i transparentnija te još više u funkciji građana i poduzetnika.
Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine je i Bandićev prijedlog o osnivanju Gradskog ureda za zastupanje i razdvajanju Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove na dva ureda, čime će Zagreb imati ukupno 27 gradskih ureda. Oporba optužuje Bandića da to radi kako bi zadovoljio kadrovske apetite svoga koalicijskog partnera HDZ-a. "Pa valjda neću pitati oporbu u Gradskoj skupštini kako ću posložiti stvari u uredima da bolje funkcioniramo i budemo veći, bolji i efikasniji servis građanima i logistika poduzetnicima", rekao je Bandić na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine. 

Na pitanje što predviđa u vezi izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP), s obzirom da je ranije rekao kako računa na "mudrost premijera Plenkovića i HNS-a po pitanju izmjena GUP-a", Bandić je odgovorio kako on ne radi posao premijera ni predsjednika HNS-a, pa neće ni oni raditi njegov. "Zašto bih ja razgovarao o tome, ne vidim razloga. Radim unutar djelokruga i ovlasti koje imam", ustvrdio je na pitanje je li o izmjenama GUP-a razgovarao s premijerom.

U vezi GUP-a je "hladan kao špricer"

"Što se tiče GUP-a, hladan sam kao špricer. GUP ima određenu proceduru, po kojoj vozimo uz dužno štovanje prema premijeru i potpredsjedniku Vlade Štromaru. Nudimo partnerski i normalan odnos. Nemam razloga biti nervozan, ništa u Zagrebu u zadnjih 19 i pol godina nisam napravio da nije bilo otpora, ali nikada nisam odustao", poručio je Bandić. Dodao je kako ustavna tužba zbog GUP-a ide svojim tijekom jer je Zagreb jedini grad u kontinentalnoj Hrvatskoj koji za izmjene GUP-a mora tražiti suglasnost Ministarstva graditeljstva. Kaže da je to sve nastalo "u onoj famoznoj Vladi gospodina čiji su tadašnji službenici pisali protuzakonito rješenje" o njegovu porezu na izbornu kampanju od 18 i pol milijuna kuna, o čemu ima pravomoćnu presudu Viskog upravnog suda.

"To je sve nastalo u to vrijeme, a o tome ću nešto reći krajem devetog mjeseca, nakon čega u Hrvatskoj ništa više neće biti kao što je bilo. Bandić nakon 20 godina obnašanja druge izvršne funkcije u ovoj zemlji treba progovoriti o licemjerstvu i dvostrukom moralu svih koji su visjeli pred vratima gradonačelnika i tražili kojekakve protekcije", kazao je Bandić.