Dnevne novosti

Njemačka usvojila strategiju za tehnologiju blockchaina, protiv izdavanja paralelnih privatnih valuta

19.09.2019 07:00 BERLIN, 18. rujna 2019. (Hina/Reuters) - Njemačka vlada usvojila je strategiju za tehnologiju blockchaina koju namjerava upregnuti u digitalizaciju gospodarstva, ističući ujedno da se izričito protivi uvođenju privatnih paralelnih valuta.
Cilj je strategije iskoristiti tehnologiju blockchaina i njezine potencijale za digitalizaciju gospodarstva i društva u cjelini, poručju iz njemačke vlade. Blockchain je šifrirana baza podataka sažetih u blokove koji se pohranjuju na svim računalima u mreži blockchaina istodobno. Sadržaj baze dostupan je svima ali je njime jako teško manipulirati, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici njemačke vlade. "Šifrirane banke podataka otvaraju raznovrsne mogućnosti primjene - primjerice na području logistike, energetike, te pri sklapanju ugovora i verifikaciji dokumenata", tumače u vladi.

Među prioritetnim područjima primjene nove tehnologije izdvajaju financijski sektor, inovacije, investicije, usluge upravljanja i distribuciju informacija. „Želimo biti lideri i dodatno ojačati vodeći status Njemačke na području tehnologije", poručio je ministar financija Olaf Scholz. Tehnologija blockchaina mogla bi pomoći u tome jer će biti osnovna gradivna jedinica Interneta u budućnosti, dodaje njemački ministar. U vladi vode računa i o mogućim rizicima koje nova tehnologija donosi. "Istovremeno moramo zaštititi potrošače i državni suverenitet. Izdanje valute ključni je element tog suvereniteta koji nećemo prepustiti privatnim tvrtkama”, naglasio je.

Krajem prošlog tjedna Scholz i njegov francuski kolega Bruno Le Maire upozorili su da virtualne valute predstavljaju rizik za potrošače, financijsku stabilnost i monetarni suverenitet europskih država, osvrnuvši se na Facebookov projekt uvođenja digitalne valute libre. "Francuska i Njemačka smatraju da projekt Libra, kako je prezentiran u Facebookovu planu, ne ulijeva povjerenje da će se tim rizicima primjereno pristupiti", kazala su dvojica ministara u zajedničkoj izjavi, objavljenom na neformalnom sastanku ministara financija eurozone u Helsinkiju.

Njemačka je vlada u danas usvojenoj strategiji najavila da namjerava blisko surađivati s europskim i međunarodnim saveznicima kako bi spriječili da kriptovalute 'pokrivene' tradicionalnim novčanim depozitima, kratkoročnim državnim dužničkim papirima odnosno zlatom postanu alternativne valute. Iz vlade poručuju i da će intenzivirati dijalog s domaćom središnjom bankom o uvođenju digitalnog novca kako bi se temeljito upoznali s aktualnim stanjem na tom području i otklonili moguće rizike.Ujedno namjeravaju ove godine predložiti i zakone koji bi omogućili uvođenje elektroničkih obveznica utemeljenih na blockchainu, stoji u dokumentu.