Dnevne novosti

DIP pojašnjava kad se formalno postaje predsjednički kandidat

05.09.2019 07:10 ZAGREB, 4. rujna 2019. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjetilo je u srijedu koje uvjete mora ispuniti osoba da bi se i formalno mogla nazvati predsjedničkim kandidatom.
Predsjednički kandidat će biti onaj koji skupi 10 tisuća potpisa i kad DIP potvrdi njegovu kandidaturu, sada su to sve 'potencijalni kandidati', poručili su iz Povjerenstva ponukani činjenicom da se u javnosti učestalo i pravno neutemeljeno koristi pojam predsjednički kandidat. 

Prema zakonu, kandidate za predsjednika Republike mogu predlagati političke stranke i birači. Kad ga predlažu birači, naziva se „nezavisnim kandidatom“.  Za pravovaljanosti kandidature i stranke i birači moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača, dakle punoljetnih hrvatskih državljana.  

Potpisi birača prikupljaju se isključivo na propisanom obrascu čiji sadržaj i oblik propisuje Državno izborno povjerenstvo za te izbore.  Uz prijedlog kandidata prilaže se sudski ovjereno očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature.  

Prijedlozi kandidata moraju DIP-u prispjeti najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.  Da želi na Pantovčak, do sada je najavilo desetak 'potencijalnih kandidata'.