Dnevne novosti

Malenica u Rijeci o prenošenju poslova s Ureda državne uprave na PGŽ

04.09.2019 07:20 RIJEKA, 3. rujna 2019. (Hina) - Ministar uprave Ivan Malenica u utorak je u Rijeci razgovarao s predstavnicima Primorsko-goranske županije o reformskoj mjeri po kojoj će se poslovi Ureda državne uprave u toj županiji prenijeti na PGŽ kao instituciju. 
Ministar je najavio da ta mjera stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine te objasnio da je za njenu provedbu trebalo donijeti novi zakon i izmijeniti 66 propisa, potreban novac osiguran je iz Državnog proračuna, kao i iznosi otpremnina za dio dosadašnjih zaposlenika Ureda državne uprave u PGŽ.

Ocijenio je da je Primorsko-goranska županija spremna preuzeti poslove Ureda te zaposlenike. U Uredu državne uprave u PGŽ zaposleno je 169 osoba, od kojih 38 ima uvjete za mirovinu,a od sljedećeg tjedna će se zaposleni izjašnjavati žele li napustiti radno mjesto uz otpremninu, rekao je Malenica.  Naglasio je da je taj Ured do sada obavljao oko 300 različitih poslova, iz gospodarstva, imovinsko-pravnih i poslova opće uprave.  

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić rekao je da će se tom reformskom mjerom omogućiti građanima da jednostavnije i na jednom mjestu obavljaju nužne administrativne poslove. Ujedno će se otkloniti dosadašnja praksa preklapanja usluga javne uprave države i županije, rekao je.     Vjerujem da će sustav pokazati efikasnost te da neće proizvesti dodatne troškove, istaknuo je Boras Mandić.