Dnevne novosti

Predstavljen Centralni upravljački sustav za jednostavnije funkcioniranje zdravstva

02.09.2019 07:20 ZADAR/ZAGREB, 30. kolovoza 2019. (Hina) - Ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio je u petak u zadarskoj Općoj bolnici Centralni upravljački sustav (CUS) za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava.
CUS je centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica, priopćilo je Ministarstvo zdravstva. Taj sustav predstavlja kvalitativni iskorak u razmjeni i analizi podataka bolničkog sustava i sustava zavoda za javno zdravstvo, te će omogućiti jednostavnije funkcioniranje zdravstvenog sustava, rekao je Kujundžić, predstavljajući sustav kojeg je uspostavilo Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO)  i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ). 

Glavni mu je cilj omogućiti centralizirani uvid u organizacijske strukture ustanova, centralizirano kreiranje i distribucija obavijesti, pravovremeno izvještavanje o poremećajima u opskrbi tržišta lijekova te omogućavanje transparentnosti nad kontrolom potrošnje bolnica kao i centralizirano izvješćivanje o njihovoj učinkovitosti.S obzirom na osjetljivost podataka kojima raspolaže, sustav primjenjuje visoke standarde informacijske sigurnosti i zaštite osobnih podataka. Ministarstvo zdravstva ima pristup podacima svih ustanova te na temelju izvještaja može uspoređivati bolnice iste vrste. Sustav omogućuje kreiranje ključnih pokazatelja uspješnosti, a iz prikupljenih podataka može se napraviti središnje izvještavanje o financijskim, organizacijskim i medicinskim pokazateljima rada bolnica.

"Ponosna sam na još jedan projekt Ericssona Nikole Tesle u domeni e-zdravstva kroz koji je, korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija te znanja i iskustva naših stručnjaka u ovom području, omogućena digitalna transformacija procesa čime su, u skladu sa specifičnim zahtjevima kupca, stvoreni važni preduvjeti za efikasnije upravljanje zdravstvenim sustavom", naglasila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle. Kako bi sustav profunkcionirao na nacionalnoj razini potrebna je edukacija zaposlenika svih uključenih ustanova koje su planirane za prvu polovinu rujna te povezivanje informacijskih sustava svih ustanova uključenih u projekt sa CUS-om koje bi trebalo provesti do kraja 2019. godine, stoji u priopćenju.