Dnevne novosti

Ministarstvo državne imovine o sastanku i dogovoru oko projekta "Batižele"

27.08.2019 07:10 ZAGREB, 26. kolovoza 2019. (Hina) - Na sastanku u Ministarstvu državne imovine postignut je dogovor oko provedbe projekta "Batižele", uz ostalo vezano i uz sazivanje skupštine društva Batižele, na kojoj će se donijeti i odluke u vezi dokapitalizacije, a nakon čega se očekuje i međunarodni javni natječaj za taj projekt, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva.

Na sastanku o razvojnom projektu "Batižele", kojim bi se vrijedno zemljišta bivšeg TEF-a u Šibeniku stavilo u funkciju, sudjelovali su ministar državne imovine Mario Banožić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, državni tajnik Krunoslav Katičić, pomoćnik ministra Leon Žulj, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš sa suradnicima te ravnatelj CERP-a Milan Plećaš.

"Dogovoreno je da će se u naredna dva tjedna okončati sve aktivnosti koje prethode sazivanju skupštine društva Batižele d.o.o. na kojoj će se, između ostalog, definirati temeljni kapital kao i donijeti odgovarajuće odluke u svezi dokapitalizacije. Po završetku postupka dokapitalizacije očekuje se raspisivanje međunarodnog javnog natječaja koji će se provesti sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Nadalje, postignut je i dogovor o  formiranju stručnog povjerenstva koje će sudjelovati u pripremi i provedbi optimalnog modela raspolaganja udjelima, što je ključna stvar u razvojnom projektu 'Batižele'", ističu iz Ministarstva državne imovine u priopćenju.

Pritom podsjećaju da je Vlada je na sjednici održanoj u svibnju 2019. godine usvojila odluku kojom su usklađeni iznosi potraživanja koje imaju Republika Hrvatska i druge pravne osobe prema društvu TEF Šibenik s ciljem provedbe povećanja temeljnog kapitala novoosnovanog društva Batižele te su utvrđeni konačni iznosi dokapitalizacije društva.

Ukupan iznos dokapitalizacije društva Batižele iznosi 148,1 milijun kuna, od čega Grad Šibenik sudjeluje s nešto više od 53 milijuna kuna, država sa 67,15 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 25,85 milijuna kuna i Hrvatske vode s 2,07 milijuna kuna. "Nakon povećanja temeljnog kapitala društva Batižele, udio Grada Šibenika će s početnih 100 posto iznositi 67,95 posto, a novi udjelničari će postati Republika Hrvatska s 22,64 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 8,71 posto te Hrvatske vode s 0,70 posto", navodi se u priopćenju.

Provedbom projekta "Batižele" stavit će se u funkciju zapušteni prostor bivšeg TEF-a (nekadašnja Tvornica elektroda i ferolegura). Pitanje zemljišta TEF-a bio je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku, a u projekt Batižele ulazi više od 200 tisuća kvadrata koji su oslobođeni svih dugova, dok su potraživanja države pretvorena u udjele. Na prostoru bivše tvornice predviđena je mješovita namjena gdje bi investitori na zemljištu vrijednom 350 milijuna kuna izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta, podsjeća se u priopćenju.