Dnevne novosti

Potpisan ugovor o završetku izgradnje Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija

22.08.2019 07:10 ZAGREB, 21. kolovoza 2019. (Hina), Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Strabag i Strabag Property and Facility Services u srijedu su potpisali ugovor o dovršetku radova na izgradnji Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), vrijedan 70,5 milijuna kuna bez PDV-a.
 Ugovor su potpisali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predstavnici dviju tvrtki Sven Müller i Daniel Stepinac, koji su najavili da će radovi na dovršetku zgrade započeti početkom rujna, a predviđa se da bi centar na zagrebačkoj Kajzerici trebao biti u funkciji sredinom iduće godine.

Izvorno planirana namjena tog objekta bila je osigurati smještaj za SEECEL, kao stručno tijelo koje između ostalog vodi proces regionalne suradnje u području učenja u poduzetništvu, provodi analize obrazovnih potreba pojedinih industrijskih grana te organizira stručnu izobrazbu vezanu uz razvoj poduzetničkih kompetencija.

Ministarstvo, s obzirom da je prihvatilo ingerencije upućene od Europske komisije, a koje se odnose na digitalnu ekonomiju i digitalnu transformaciju te umjetnu inteligenciju, proširiti će funkcije centra te uspostaviti Centar za razvoj novih tehnologija.

Njegove će aktivnosti stvoriti potrebne preduvjete za implementaciju digitalnih tehnologija u poslovanje mikro, malih i srednjih poduzeća, uključujući i umjetnu inteligenciju, kao i poticati daljnju digitalnu transformaciju društva.

Pritom će djelovati kao "one-stop shop" za korisnike, osobito mikro, mala i srednja poduzeća, pri čemu će između ostalog nuditi informacije o pokretanju posla, kao i njegovom financiranju. Ministar Horvat je izjavio da je do potpisa ugovora došlo nakon niza žalbenih postupaka i odluke Visokog upravnog suda, a nakon te odluke, kaže, polemike o bilo kakvoj nekorektnosti ili improvizacijama "padaju u vodu".

Ističe kako je idućih sedam mjeseci planirani rok za završetak radova, a nada se da će Strabag zgradu u funkciju staviti i nešto prije, u želji da se one aktivnosti predsjedanja Hrvatske Europskim vijećem koje će organizirati i voditi Ministarstvo gospodarstva, odrade upravo u toj zgradi, u konačnici i zbog ušteda.

Horvat napominje da je pet aktivnosti ministarstva planirano od 1. ožujka do 1. lipnja, a kako je želja da s početkom ožujka barem jedan dio zgrade bude u funkciji.

Izgradnja počela još krajem 2014. godine

Izgradnja objekta započela je u prosincu 2014., a ugovor o gradnji s prethodnim izvođačima, Zagrebgradnjom i Geoprojektom raskinut je prošle godine zbog obustave radova od strane izvođača, dok je kumulativna cijena izvedenih radova na dan raskida iznosila 106 milijuna kuna bez PDV-a.

U navedenom je razdoblju izvedena većina građevinskih radova, dio elektroinstalaterskih i strojarskih i manji dio obrtničkih radova. Na javno nadmetanje za dovršetak radova pristigle su tri ponude, uložene su dvije žalbe na odluku o odabiru, a također, podnesena je i tužba Visokom upravnom sudu na rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) u drugostupanjskom postupku.

Naposljetku, Visoki upravni sud je poništio rješenje DKOM-a pa je slijedom navedene sudske presude odluka o odabiru zajednice ponuditelja tvrtki Strabag i Strabag Property and Facility Services postala izvršna.

Müller o žalbama Strabaga

Sven Müller je potvrdio da će uložiti maksimalne napore da SEECEL završe i prije dogovorenog roka, dok je na pitanje novinara oko žalbi Strabaga na odluke oko izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, poručio da je ta tvrtka zainteresirana za svaki kvalitetan posao koji se u Hrvatskoj nudi, napominjući da u Hrvatskoj zapošljava oko tisuću ljudi te generira više od milijardu kuna prihoda godišnje.

Poručuje da postupak treba postojati, mora biti transparentan te ga se poštovati, pri čemu svatko ima svoja prava i obveze. Da ne ispadne da je Starbag tvrtka koja je "zainteresirana" za žalbene postupke, Müller navodi da od 2.700 natječaja na kojima su sudjelovali samo su se 50 puta žalili te uglavnom dobili za pravo. "Mi se ne žalimo zbog žalbi, već zato jer su nam možda uskraćena neka prava", kaže Müller te dodaje da su po tom pitanju nepopustljivi.

Kaže da se javljaju na svaki posao za koji smatraju da imaju resurse i kapacitete da ga ugovore i izvrše, a kako su dosad svaki isporučili na vrijeme. Na pitanje novinara oko odluke o 3. maju koja se očekuje na sutrašnjoj sjednici Vlade, Horvat je kazao da hrvatska javnost s punim pravom očekuje tu odluku, kako će se ona dogoditi i da će o njoj puno detaljnije reći nakon sjednice Vlade.