Dnevne novosti

Vlada i sindikati pregovarat će u Ministarstvu zdravstva o povećanju plaća

20.08.2019 07:25 ZAGREB, 20. kolovoza 2019. (Hina), Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastat će se u utorak u 9 sati u Ministarstvu zdravstva da bi započeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.
Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

"Želimo dobiti ono što smo parafirali - povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, što godišnje iznosi oko 400 milijuna kuna", rekao je Topolnjak Hini. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako će sindikate zamoliti za strpljenje, da sačekaju 15-20 dana dok Ministarstvo financija ne napravi izračune i Vlada o tome ne postigne suglasje. Izrazio je uvjerenje da će Vlada odluku o povećanju plaća u zdravstvu donijeti u idućih mjesec dana.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.