Dnevne novosti

U dubrovačkoj Zračnoj luci predstavljen europski projekt LAirA

12.08.2019 07:10 ČILIPI, 10. kolovoza 2019. (Hina), Europski projekt Landside Airports Accessibility - Green ways to airports (LAirA) kojim se želi pronaći drugačiji način povezivanja zračnih luka s lokalnim urbanim područjima za dobrobit putnika i zaposlenika predstavljen je u subotu u dubrovačkoj Zračnoj luci.
Vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura, a udio Zračne luke Dubrovnik je oko 80 tisuća eura.

Voditelj projekta za dubrovačku Zračnu luku Josip Paljetak istaknuo je da je krajnji cilj projekta smanjiti emisiju ugljikovog dioksida, promovirati zdrav život, učinkovitiji prijevoz, ali i iskorištavanje svih tehnoloških prednosti našeg doba.Rekao je i da im je lokalni partner u projektu Razvojna agencija Grada Dubrovnika - DURA i da su im važna  'pametna rješenja' koja se mogu provoditi bez čekanja na velika infrastrukturna rješenja u prometu.

"Znamo da je projekt izazovan u širem smislu, ali želimo promovirati razvoj u tom smjeru, educirati zaposlenike, ali i naše korisnike", izjavio je Paljetak na događanju "Biciklom na posao".

Projekt LAirA pokrenut je 2017. u sklopu programa Interreg Central Europe i financiran je novčanim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Projekt promiče pješačenje i biciklizam to jest ublažavanje negativnih učinaka zagušenja prometa, što je velik izazov za ekološki prihvatljivu, multimodalnu i nisko-ugljičnu mobilnu integraciju zračnih luka.

Poticanjem na promjenu obrazaca ponašanja mobilnosti putnika i zaposlenika zračnih luka smanjuje se upotreba energije i utjecaj transportnih aktivnosti u zračnim lukama i njihovom okruženju.

Projekt potiče modalni prijelaz na aktivna putovanja, zračno-željezničke veze, javni prijevoz i zajedničku mobilnost s ciljem smanjenja zagađenja okoliša.U projekt je uključeno 15 partnera iz sedam europskih država, među kojima su, uz dubrovačku, još i zračne luke u Milanu, Beču, Stuttgartu, Budimpešti i Varšavi.