Dnevne novosti

Prometni recidivist kažnjen s čak 24 tisuće kuna

07.08.2019 07:30 ZAGREB, 6. kolovoza 2019. (Hina), Nakon stupanja na snagu novih strožih prometnih pravila s predviđenim težim kaznama na policijskom radaru već su se našla tri recidivista zatečena u prometnom prekršaju od kojih jedan kažnjen s čak 24 tisuće kuna, izvijestila je u utorak koprivničko-križevačka policija.
Tu visoku novčanu kaznu "zaradio" je 50-godišnjak koji je u subotu odmah poslije ponoći u Koprivnici uhvaćen s gotovo 2,7 promila, vozeći automobil dok mu je vozačka dozvola bila oduzeta. Uz novčanu kaznu tom ponavljaču prekršaja izrečena je zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dvije godine.

Dan nakon stupanja na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u nekoliko prometnih prekršaja uhvaćen je 20-godišnji vozač neregistriranog VW-a koji je bez položenog vozačkog ispita i s više od 1,2 promila alkohola, na cesti Koprivnica - Peteranec, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Taj vozač kažnjen je s 15 dana zatvora, uvjetno na devet mjeseci i novčanom kaznom od 13,300 kuna te mu je na šest mjeseci izrečena zabrana upravljanja automobilom. U vožnji pod utjecajem više od dva promila alkohola 3. kolovoza oko ponoći u Virju je uhvaćen i 21-godišnjak koji je kažnjen s 15 dana zatvora uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije na šest mjeseci.

MUP novim zakonom žele na cestama podići razinu sigurnosti, ali i prometne kulture

Nova stroža prometna pravila s predviđenim težim kaznama, koje se penju do tri prosječne hrvatske plaće te mogućnošću plijenjenja automobila od okorjelih prometnih recidivista, stupila su na snagu 1. kolovoza.U Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) kažu da novim zakonom žele na cestama podići razinu sigurnosti, ali i prometne kulture.

Zakonom je propisano povećanje novčanih kazni do 20 tisuća kuna za počinitelje osam prekršaja koji su prepoznati kao uzročnici najtežih stradavanja u prometu.Na tom popisu su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocestama i cestama, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje provjere alkohola ili droga te vožnja s više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga.

Više kazne predviđene su i za vožnju prije stjecanja prava, ali i za vozače kojima je oduzeta dozvola, bilo zbog prikupljenih negativnih bodova, isključenja iz prometa ili privremenog oduzimanja vozačke.

Kazne za tih osam prekršaja povećavaju se sa dosadašnjih pet do 15 tisuća kuna na 10 do 20 tisuća kuna, no primjenjuju se i strože obligatorne mjere - zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili najmanje godinu dana za tri i više prekršaja.