Dnevne novosti

Na Jadranskoj obali akcija "Sigurna plovidba"

01.08.2019 07:15 PULA, 31. srpnja 2019. (Hina), Koordinirana akcija pojačanog nadzora "Sigurna plovidba" u srijedu je održana na području svih lučkih kapetanija, a ove godine usmjerena je poštivanju propisa u slučajevima plovidbe uskim kanalima te plovidbi i nedozvoljenom glisiranju 300 metara od obale.
"Cilj akcije je edukacija i prevencija pomorskih nesreća jer želimo ukazati na činjenicu da Jadran ima dva lica - od uživanja blagodatima mora do one ružnije strane do koje dođe promjenom vremena ili nepažnjom u samoj plovidbi", izjavio je u Puli pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić.

Dodao je da je od početka sezone lučka kapetanija sačinila 2.900 inspekcijskih pregleda i zapisnika među kojima je 900 bilo s nedostacima i u prekršajima. Slijedom toga, naveo je Orlić, naplaćeno je 1,8 milijuna kuna kazni, većinom zbog nedopuštenog glisiranja.

Orlić: Jadran je sigurno more

Premda smo posljednjih dana bili svjedoci dviju nesreća sa smrtnim ishodom, vjerujem da, imajući u vidu promet na Jadranu, broj turista i nautičara, kao i veliki broj uplovljavanja i isplovljavanja, mislim da apsolutno možemo reći da je Jadran sigurno more, poručio je pomoćnik ministra Siniša Orlić.

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru akcije proveli su u srijedu djelatnici svih lučkih kapetanija u koordinaciji sa njihovim lučkim ispostavama te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom, čiji djelatnici su pružili podršku sudionicima akcije, dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranim pomorskim objektima, a naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale.

Po riječima pomoćnika ministra Orlića, pojačan pomorski promet hrvatskim dijelom Jadranskoga mora glavni je razlog održavanja sveobuhvatne koordinirane akcije radi demonstriranja operativne spremnosti i učinkovitosti nadležnih službi resornoga ministarstva i kapetanija.

"Kroz preventivno djelovanje prema svim sudionicima u pomorskom prometu koji upravljaju raznim tipovima plovila, ukazuje se i na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe morem, posebno u nadzoru primjene pomorskih propisa iz sigurnosti plovidbe", poručio je Orlić.