Dnevne novosti

Ministarstvo uprave i DZS utvrđuju broj potpisa za referendum "67 je previše"

25.07.2019 07:25 ZAGREB, 24. srpnja 2019. (Hina) - Vlada je u srijedu zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da provjerom broja i vjerodostojnosti popisa birača utvrde ukupan broj potpisa za raspisivanje referenduma "67 je previše", kojim sindikati traže da dob za stjecanje prava na starosnu mirovinu ostane na 65 godina i ne diže se na 67. 
Vlada je prihvatila zaključak vezano za provjeru broja i vjerodostojnosti popisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše", zaduživši Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da utvrde ukupan broj potpisa. 

"Ministarstvo uprave će utvrditi ukupan broj potpisa birača te će nakon toga zadužiti Državni zavod za statistiku da, iz ukupnog broja popisa birača, utvrdi uzorak statističkom metodom slučajnog uzorka iz kojeg će se provjeriti popisi birača, usporedbom podataka unesenih u potpisnu listu s podacima o registru birača", istaknuo je ministar uprave Ivan Malenica. 

Naveo je kako se tim zaključkom zadužuje Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova da provjere jesu li potpisi prikupljeni u u skladu sa Zakonom o referendumom. Ministar Malenica pojasnio je i da će, temeljem poduzetih aktivnosti, Ministarstvo uprave obavijestiti hrvatsku Vladu. Vlada je prihvatila i prijedlog uredbe o općim pravilima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave. 

Malenica je rekao kako se time želi očuvati nužna razina jednobraznosti pri izradi i donošenju uredbi o unutarnjem ustrojstvu pojedinih tijela državne uprave.