Dnevne novosti

Radnici, uprava i hrvatski političari žele obnoviti proizvodnju u Aluminiju

12.07.2019 07:40 MOSTAR, 11. srpnja 2019. (Hina) - Predstavnici sindikata i zaposlenika ovoga tjedna ugašenog Aluminija iz Mostara i njihova uprava te vodeći politički dužnosnici Hrvata u BiH usvojili su u četvrtak zajedničke zaključke prema kojima bi se u kraćem vremenskom roku trebala postupno pokrenuti proizvodnja i spasiti ovaj posrnuli gigant, a očekuju i potporu hrvatske vlade.

Nakon niza sastanaka, koji su tijekom dana održani u prostorijama HDZ BiH u središtu Mostara, gdje su zabilježeni i izgredi, a nastavIjeni su i okončani u upravnoj zgradi Aluminij d.d. Mostar usuglašen je redoslijed koraka.

„Potrebno je napraviti analizu o mogućem postupnom oživljavanju pogona koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku, te sukladno rezultatima odlučiti o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju“, navodi se u zaključcima sastanka na kojemu je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Zaključak svih sudionika sastanka je da Aluminij d.d. neće ići u stečaj dok se ne razmotre sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela, a u donošenje svih odluka bit će uključeni predstavnici radnika.

Sudionici niza sastanaka izrazili su uvjerenost da je moguće ponovno pokretanje proizvodnje i spas Aluminija d.d. "zajedničkim djelovanjem svih iz Aluminija, hrvatskih i svih drugih političara svih razina vlasti u BiH a posebno Vlade Federacije BiH“, ali i hrvatske vlade.

"Uvažavajući činjenicu da je Vlada Republike Hrvatske kao jedan od suvlasnika i do sada pružala podršku, nadamo se i očekujemo njihovu pomoć i u ovoj teškoj situaciji“, navodi se u priopćenju. 

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić rekao je također kako je hrvatska vlada do sada pomogla funkcioniranje Aluminija.

Predsjednik Sindikata radnika Aluminija Romeo Biokšić izjavio je kako su brojni krivci za današnju situaciju u Aluminiju."Bili smo kod Čovića, on nas je saslušao i iznio svoje prijedloge. Izašli smo sa zaključkom, a prvo je zbrinjavanje radnika, ali i postupno vraćanje proizvodnje u neke okvire. Isključujemo proceduru stečaja. Vjerujem da će se postupno radnici vratiti na posao, ali ne mogu reći u kojem broju", rekao je Biokšić.

Po njemu, najvećim krivcem za stanje u Aluminiju smatra Vladu FBIH budući je, kako kaže, najveći pojedinačni suvlasnik Aluminija. Tijekom dana radnici su održali prosvjede ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru, a na trenutke je situacija bila napeta. Policija je uhitila dvije osobe.

Mostarski Aluminij isključen je s napajanja električnom energijom u prvim minutama srijede jer kompanija zbog velikih dugovanja nije više mogla plaćati račune. Zabrinutost gašenjem Aluminija izrazila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.