Dnevne novosti

EU pokrenuo istragu o Broadcomu zbog sumnje u narušavanje tržišne utakmice

27.06.2019 07:10 BRUXELLES, 26. lipnja 2019. (Hina/dpa), Telekomunikacijski div Broadcom možda krši europske propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, upozorila je u srijedu Europska komisija, izvijestivši o pokretanju istrage i najavivši privremena ograničenja za tvrtku sa sjedištem u Singapuru.

U Komisiji sumnjaju da je Broadcom, najveći projektant i dobavljač integriranih matičnih ploča u svijetu za umrežene uređaje poput modema i digitalnih televizijskih prijemnika, "u ugovore ugrađivao ograničenja kako bi iz tržišta isključio konkurente", navodi povjerenica Martrethe Vestager.

Time se u konačnici potrošačima uskraćuju prednosti koje donose mogućnost izbora i inovacije, dodala je Vestager.

Istraga se temelji na informaciji da Broadcom možda ograničava konkurenciju na tržištu dvojbenom praksom poput uvođenja obaveze potrošačima da kupuju matične ploče isključivo od njih.

Sporno je i što kompanija nudi svoje proizvode u paketu i što ograničava kompatibilnost svojih proizvoda s onima konkurentskih kompanija, tumače u Komisiji.

Budući da bi takve aktivnosti do kraja istrage mogle nanijeti "ozbiljnu i nepopravljivu štetu" konkurentskim tvrtkama, EK je od suda zatražila njihovu privremenu zabranu, dodaje se u priopćenju.

Ako se utvrdi da je Broadcom prekršio propise o ravnopravnom tržišnom natjecaju, Bruxelles mu može izreći kaznu u visini do 10 posto globalnih godišnjih prihoda, podsjeća dpa.