Dnevne novosti

Sabor: Oporba i vladajući različito o izmjenama Zakona o državnim dužnosnicima

19.06.2019 07:25 ZAGREB, 18. lipnja 2019. (Hina), Izmjene Zakona o državnim dužnosnicima kojim se u dužnosnike uvrštavaju glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik i utvrđuju koeficijenti njihovih plaća, saborska oporba kritizirala je kao još jedno "HDZ-ovo uhljebljivanje", dok su vladajući navodili da se zakonom želi depolitizirati i profesionalizirati državnu upravu, a da se za vrijeme Milanovićeve Vlade državna uprava 'namnožila njihovim kadrovima, prijateljima, kumovima'.
Izmjenama zakona za glavnog državnog inspektora predlaže se koeficijent za obračun plaće 6,21, a za glavnog vatrogasnog zapovjednika predlaže se da se utvrdi dužnosnikom s koeficijentom za obračun plaće 5,70. Izmjenama se također briše dosadašnji dužnosnički položaj pomoćnika ministara.

"Ovaj zakon može se nazvati HDZ uhljebljivanje", izjavio je Mrsić koji smatra da zakon neće dovesti ni do depolitizacije niti racionalizacije državne uprave Za plaću glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića za koju je izračunao da će iznositi oko 18500 kuna neto mjesečno, Mrsić je rekao kako 'očito honorira to što je moramo otići s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine budući da je za 3500 kuna veća nego je imao prijašnji glavni državni inspektor.

"Mikulić u inspektorat, netko drugi u Institut za vode, netko treći kao ravnatelj i državni tajnik, i Plenković će riješiti svoje unutarstranačke ratove na grbači hrvatskih građana", ustvrdio je Mrsić. I SDP-ovi zastupnici navodili su da je riječ o 'HDZ-ovom uhljebljivanju'.  "Vidjet ćemo koliko će pomoćnika ministara postati ravnatelji uprava", kazao je Gordan Maras (SDP) osvrnuvši se na odredbu kojom se briše dosadašnji dužnosnički položaj pomoćnika ministara te zamjenjuju radnim mjestima rukovodećih državnih službenika.

Ako ravnatelji uprave ostanu službenici umjesto pomoćnika ministara kao dužnosnika nakon idućih izbora podržat ćemo zakon, a ako ne, nećemo ga podržati, uvjetovao je Arsen Bauk (SDP). "Slušati da HDZ uhljebljuju je ispod razine rasprave u Saboru, jer svi koji su govorili, a bili su u Vladi Zorana Milanovića, šutke su tada namnožili državnu upravu svojim kadrovima, prijateljima, kumovima ", uzvratio je na navode oporbe zastupnik HDZ-a Josip Borić.

Ivan Šuker (HDZ) naglasio je da Vlada želi zakonom poslati tri poruke - da želi depolitizirati i profesionalizirati državnu upravu, ojačati inspekcijsku službu, te urediti hrvatsku vatrogasnu službu."Kada nema konkretnih primjedbi na zakon onda je sve - 'uhljebništvo'. Bilo bi zgodno pogledati koliko je po raznim ministarstvima zaposleno ljudi nakon izbora 2011. godine", kazao je Šuker.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) upitala je kako se došlo do koeficijenta 6,21 za glavnog državnog inspektora ako je koeficijent za ministra 6,42 a za potpredsjednika Vlade 7,14. "Državni inspektorat ima 1500 zaposlenih pa je bilo za očekivati koeficijent između ministra i potpredsjednika Vlade. Koeficijent govori da se nije shvatio značaj glavnog državnog inspektora i važnost njegova resora", smatra Mrak Taritaš.