Dnevne novosti

Otvoreno javno savjetovanje za izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

14.06.2019 07:35 ZAGREB, 13. lipnja 2019. (Hina), Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je javno savjetovanje za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a primjedbe i prijedlozi mogu se putem elektroničke aplikacije e-Savjetovanje dostaviti do 26. lipnja ove godine.
U MUP-u ističu da je praćenjem problematike protupravnih ponašanja na športskim natjecanjima "uočena potreba za nadopunom odredbi u odnosu na određene pojavne oblike ponašanja s obilježjima protupravnosti, a koja trenutno nisu propisana kao protupravna”.

Takve vrste ponašanja, dodaju, dovode do narušavanja javnog reda i mira ne samo na sportskim objektima i tijekom održavanja sportskih natjecanja već i na pravcima putovanja prije i nakon samog sportskog natjecanja.

Također, isti oblici ponašanja od strane hrvatskih navijača događaju se u inozemstvu. Zbog nemogućnosti procesuiranja počinitelja stvara se dojam da nadležna tijela ne poduzimaju adekvatne mjere usprkos općenitom smanjenju broja protupravnih ponašanja (koja su propisana Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima) te stvarno gledano manjem broju incidenata vezanih uz športska natjecanja.

Nedostatak se, kako ističu u MUP-u, očituje u otežanom postupanju policije, nacionalnih športskih saveza, klubova, organizatora športskih natjecanja i sudova za uspješnu borbu protiv nasilja na športskim natjecanjima koje šteti ugledu Hrvatske i na međunarodnom planu.

“Proširenjem pojedinih inkriminiranih ponašanja prevladale bi se poteškoće nastale tijekom primjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a koje su s jedne strane onemogućavale policiju u kvalitetnom provođenju kriminalističkih istraživanja kaznenih djela i prekršaja vezanih za športska natjecanja, a s druge strane ograničavala sudove i pravosudna tijela u kvalitetnom provođenju kaznenih i prekršajnih postupaka, izricanja zakonom predviđenih sankcija i njihovo kvalitetno provođenje”, kažu u MUP-u.