Dnevne novosti

Sabor u petak o zemljišnim knjigama i prijedlogu Mire Bulja

07.06.2019 07:30 ZAGREB, 6. lipnja 2019. (Hina), Hrvatski sabor u petak će raspravljati o Konačnom prijedlogu Zakona o zemljišnim knjigama kojim će se pojednostaviti i ubrzati postupanje u zemljišnim knjigama, kao i prijedlogu zastupnika Mosta Mire Bulja kojim, kako tvrdi, želi uvesti red među teleoperatere pri postavljanju baznih stanica.
Predloženim zakonom o zemljišnim knjigama definiraju se novi poslovni procesi i instituti zemljišnoknjižnog prava u svrhu uspostave modernog, efikasnog i transparentnog sustava vođenja zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka u elektroničkom obliku. Pojednostavljenjem procesa uskladit će se i veći broj zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka, čime će se povećati pravna sigurnost u postupanju s nekretninama.

Novim zakonom će se cijeli zemljišnoknjižni postupak odrediti kao hitni postupak te propisati rok za donošenje rješenja za svaki upis. Tako je za redovne postupke (primjerice uknjižba prava vlasništva, uknjižba založnog prava, hipoteka) rok za donošenje rješenja 15 dana.

Mijenja se i rok za valjanost punomoći tako da se isti određuje danom sklapanja ugovora, a ne od podnošenja prijedloga.

Za 160 katastarskih općina za koje se ne vode zemljišne knjige propisan je petogodišnji rok za osnivanje zemljišnih knjiga, odnosno rok od tri godine za osnivanje zemljišnih knjiga za one katarske općine u kojima se vodi polog isprava ili kartoni zemljišta.

Uvodi se i elektronički vođena zbirka isprava i elektronički spis, a komunikacija između tijela sudbene i upravne vlasti sa zemljišnoknjižnim sudovima vodit će se isključivo elektroničkim putem. Zastupnici će u petak raspraviti i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je predložio Mostov zastupnik Miro Bulj, a kojim predlaže uređenje pitanja naknada za korištenje općeg dobra i nekretnina u vlasništvu Hrvatske i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te nekretnina u vlasništvu drugih pravnih i fizičkih osoba.

Bulj predlaže propisivanje obveze zajedničkog korištenja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme, osobito u svrhu zaštite ljudskog zdravlja, očuvanja okoliša, izbjegavanja prekomjerne gradnje u određenim situacijama, zaštite i očuvanja kulturnih dobara te nacionalne sigurnosti. Predlaže i način izračuna visine naknade za pravo puta koja se koristi za pristup, postavljanje, korištenje i održavanje elektroničke komunikacijske infrastrukture.