Dnevne novosti

Parlamentarni odbori Slovenije i Hrvatske o posljedicama prirodnih nepogoda i zaštiti šuma

05.06.2019 07:15 OPATIJA, 4.lipnja 2019. (Hina), Zajednička tematska sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu Slovenskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o posljedicama šteta prirodnih nepogoda u šumama u Hrvatskoj i Sloveniji te planiranju zaštite šuma u budućnosti, održana je u utorak u Opatiji u sklopu dvodnevne 16. drvno-tehnološke konferencije.
Na sjednici su sudjelovali članovi dvaju saborskih odbora, predstavnici poduzeća i udruženja iz Hrvatske i Slovenije. Predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislav Panenić rekao je da se na drvno-tehnološkoj konferenciji govori prvenstveno o uspješnim rezultatima ekonomskog sektora, ali da se razgovara i o tome kako naći rješenje za brojne nepogode, probleme s vjetrolomom i štetočinama, koji ugrožavaju drvnu industriju.

Stoga će, kaže, odbori dvaju država raspravljati o zajedničkoj temi i iskustvima, a zaključke će prenijeti donositeljima odluka, kako bi se rješenje pronašlo u što kraćem vremenu.

Smatra da rješenje za neke probleme mora biti šire, da nije dovoljno rješavati ih samo na nacionalnoj razini, jer se, primjerice štetnici, šire bez obzira na granice. Panenić je pojasnio da se u Hrvatskoj paralelno pojavljuje više štetnika. Na području Gorskog kotara i u blizini Slovenije bio je vjetrolom, nakon kojega su na oslabljena stabla došli potkornjaši i čine značajne štete. Zbog toga veliku količinu drvne mase u kratkom razdoblju treba izvući iz šuma, a pojavljuje se i problem privatnih šuma i načina upravljanja, pogotovo u kriznim situacijama, kazao je.

U istočnom dijelu Hrvatske, u bazenima hrasta, štetu čini stjenica koja se pojavljuje na lišću, a na taj problem struka još nije dala odgovor, rekao je Panenić navodeći kako se smatra da je riječ o stjenicama koje se prenose transportom, s kamiona iz Turske koji prolaze kroz Spačvansku šumu.

Naglasio je da sada imamo velike gospodarske štete te da se procjenjuje da bi taj problem mogao značajno utjecati na našu industriju. Neki prijedlozi postoje, ali još nema konkretnih rješenja i trebati će značajan angažman, rekao je Panenić dodavši da o istom problemu govore i kolege iz Austrije, Francuske, odnosno da je riječ o ozbiljnoj ugrozi sustava.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu Slovenskog parlamenta Franc Breznik kazao je da će dva odbora zajednički tražiti najbolja rješenja. Naveo je da su se velike štete dogodile i u Sloveniji, vjetrolom i ledolom, zbog koje je propalo puno biomase, a kao dodatni problem pojavili su se i štetnici.

Rekao je da će razgovarati o najboljim rješenjima, mogućnostima europskih projekata, novim rješenjima i tehnologijama te nastojati razmijeniti korisna iskustva, što je dobro za obje zemlje.