Dnevne novosti

Slovenija odgodila valorizaciju nekretnina, porez na nekretnine ne prije 2021.

14.05.2019 07:05 LJUBLJANA, 13. svibnja 2019. (HIna) -  Slovenski parlament u ponedjeljak je na prijedlog vlade i po hitnom postupku donio Zakon o jedinstvenoj valorizaciji nekretnina i uspostavi evidencije o njihovoj  vrijednosti, što je nužna pretpostavka oprezivanja nekretnina.

Zakonom se rok za prihvaćanje nove metodologije izračuna vrijednosti stanova, kuća i zemljišta, što je bilo planirano za sredinu ove godine, pomiče na iduću godinu.  Vlasnici bi izračune vrijednosti od geodetske uprave trebali dobiti u travnju 2020., a na odluke bi se mogli i žaliti te tražiti reviziju.

Iako vlada ne želi prognozirati kad bi se mogao uvesti porez na nekretnine, već sada je jasno da se to neće moći dogoditi prije 2021. godine. Prijašnja metoda određivanja vrijednosti nekretnina izazvala je 2012. godine, kad je provedena, velike kritike u javnosti.  Ustavni sud ju je uz to proglasio neusklađenom s ustavom i odredio da se provede nova.

Vlada sada očekuje da o novom modelu vrednovanja nekretnina, prije nego što stupi na snagu, bude provedena rasprava, kako samih vlasnika, tako i općina u kojima će ostajati veći dio poreza na nekretnine koji će se ubirati umjesto sadašnjih poreza i komunalnih davanja, kao što su naknada za korištenje građevinskog zemljišta, porez na imovinu ili naknada za upotrebu šumskih putova.

Porez na nekretnine planiralo je više vlada u zadnjih desetak godina, a zakonski je bio uveden u vrijeme vlade Alenke Bratušek 2014., no zakon je upravo zbog problema valorizacije vrijednosti nekretnina poništio ustavni sud. Tada se računalo da bi država od poreza na nekretnine godišnje uprihodila oko 400 milijuna eura, dva puta više nego što sada dobiva od komunalnih taksi na zemljište i poreza na imovinu.